Blog & Nieuws


19 maart 2018


Hi! Ik ben Willy en ik ben Agile Coach bij Scrum Company. In mijn werk als ondernemer en organisatieadviseur merkte ik hoe ingewikkeld we het elkaar soms maken. De medewerkers met contact met de cliënt, klant, consument of patiënt willen heel graag het goede doen maar voelen zich belemmerd door gebrek aan mandaat, overdadige processen of een controlerende leidinggevende. Een van de mogelijke antwoorden voor mij is agile werken, wendbaar organiseren. Benieuwd naar wat ik zoal doe in een week als Agile Coach? Lees dan mee in deze blog van ‘Een week als Agile Coach bij Scrum Company’.

Modern Monday

De eerste ochtend van deze week begint rustig. Ik breng mijn kinderen naar school en neem daarna thuis plaats achter mijn laptop, samen met een cappuccino en mijn kat Jochem. Katten snappen overigens niet heel goed wat thuiswerken inhoudt, maar dat terzijde.

Voor een klant schrijf ik een mail, zodat ze vooruit kunnen met het voorbereiden van hun eerste Scrum project. Op Slack zie ik dat één van mijn collega’s een video van Bosch heeft gedeeld over een agile transformatie. ’s Middags begeleid ik als scrum master de tweede review van een Scrum team, bij een vereniging van woningbouwcorporaties. De feedback van collega’s en van klanten is welkom, zo kan het team van de tussenproducten eindproducten gaan maken. De visual, de advertentietekst en de promotiefilm zijn al bijna af. Met veel plezier geef ik het team en de product owner complimenten. Uit de retrospective volgt een idee om de definition of done voor de komende sprint nog beter te doen, we passen het meteen toe in de sprintplanning. En terwijl het team de samenwerktijd nuttig besteedt ga ik buiten de zaal mijn collega Minke bellen om even te sparren.

’s Avonds bel ik aan bij collega Michiel, Gidion schuift later ook aan. Onder het genot van een pizza kletsen we even bij. Daarna duiken we achter onze laptop om samen twee artikelen te schrijven voor onze white paper (pink paper) die binnenkort uitkomt. Michiel praat zijn hoofd leeg en ik maak er een gestructureerde tekst van, terwijl Gidion zijn eerste versie zelf eruit knalt. Agile werken is bij ons ook intern de inzet van ieder zijn of haar kwaliteiten. ’s Avonds duik ik moe, maar voldaan in bed.

Tactic Tuesday

Dinsdag reis ik met de trein naar Breda waar ik bij collega Linn in de auto stap. We stappen zo bij een opdrachtgever binnen waar zij al langer voor werkt. Voor mij is deze klant nieuw, heel leuk want ik houd ervan om met een frisse blik ergens binnen te stappen en dan mijn observaties te kunnen delen. We begeleiden het management van een overheidsorganisatie en vandaag gaat het over leiderschap in een meer wendbare organisatie. Linn heeft mij gevraagd om te helpen, omdat ik gepassioneerd ben over agile leiderschap en hiermee binnen Scrum Company veel doe.

In de sessie wisselen we gesprekken, feedback en allerlei werkvormen, zoals de empathy map en een Lego game, af. Het management team sluit de dag af met een aantal concrete afspraken, ik kijk er naar uit om ze volgende week weer te treffen. Dan gaan we ze begeleiden met hun agile portfolio management, zodat ze op strategisch niveau de goede keuzes maken om klantwaarde te blijven leveren. Linn dropt me op het station en na het avondeten duik ik de kroeg nog even in met twee goede vriendinnen.

Wonderful Wednesday

Woensdagmorgen fiets ik op mijn gemak naar kantoor. De product owner van één van onze klanten komt daar naar toe. Samen hebben we een intake voor het Scrum project dat ze gaan starten. Mijn rol is die van agile coach. Dat betekent dat ik zowel het team als hem in de rol van product owner begeleidt. Met deze opdrachtgever zijn we in gesprek over een agile transformatie, dat vind ik heel tof om te doen. Hoe moeten de teams ingedeeld worden, zodat ze verantwoordelijkheid kunnen pakken voor hun groep klanten? Hoe kan de data die ze beschikbaar hebben, ingezet worden om betere diensten en producten te leveren voor de klant? Welke systemen werken zelforganisatie tegen en wat kan daar aan gedaan worden? Welke stijl van leidinggeven past bij de managers in de organisatie nu en bij de nieuwe teams?

Tegen het eind van de ochtend zeg ik mijn klant gedag, hij heeft een aantal boeken ‘Scrum in Actie’ onder de arm en ik stap op mijn fiets om mijn kinderen op te halen van school. ’s Avonds heb ik eindelijk tijd om even een rondje hard te lopen en daarna nog even een vriendin te bellen.

Ik heb de beste dag als ik echt waarde heb opgeleverd voor de klanten van mijn klanten. Dus als die cliënt, patiënt of koper een betere dienst of product krijgt.

Top Thursday

De kids zijn naar school gebracht en ik stap op de trein voor een ‘Gemba Walk’ bij een nieuwe opdrachtgever, een internationale energieleverancier. Binnenkort geef ik hier workshops en graag zie ik ter plekke wat deelnemers meemaken, voor klanten doen en wat ze zouden willen of moeten doen. Ik noteer de input en als ik later de manager tegen het lijf loop, maken we meteen een belafspraak voor de volgende dag. Ik heb advies voor haar wat ik graag met haar deel, namelijk over de goede ideeën die één van haar medewerkers heeft over agile teams, een soort van squads. Deze medewerker kan een goede rol krijgen in het nog op te richten agile transformatieteam.

Rond half vijf ben ik terug in Utrecht, neem ik plaats achter mijn laptop om een offerte van een collega van feedback te voorzien en mijn mails te beantwoorden. Er zit onder andere een mail bij van een HR team bij een zorgorganisatie, daar ben ik agile coach en teamcoach. Vervolgens lees ik op zowel de mail als onze eigen app groep het mooie nieuws dat ons Agile HR boek (2017) genomineerd is voor het Managementboek van het jaar!

Friyay

Op vrijdag hebben wij onze teammeetings en samenwerktijd. Dit keer gebruiken we de tijd om kennis te delen. Collega’s Nienke en Linn vertellen over hun ervaringen bij een klant in het onderwijs. Met hulp van een flip-over, post-its, korte tekst en tekeningen, delen we met elkaar tips en tops. Zo vertelt Mikel wat de reden is dat hij een opdracht bij een klant in de maakindustrie heeft gekregen, tof! Geeke geeft ons inzicht in de dynamiek bij één van de ministeries waar we voor werken. ’s Middags overleg ik met collega’s, bel ik nog even naar een klant en maak ik een offerte af. We sluiten de middag af met een borreltje op kantoor en dan begint het weekend!

Wil jij je passie en kennis met ons delen en Agile Coach worden bij Scrum Company? Bekijk dan één van onze nieuwe vacatures. Wie weet word jij één van onze nieuwe collega’s! 

Deel dit bericht
Back to top