Zelforganiserende teams

Zelforganisatie geeft energie en helpt om wendbaar en snel te kunnen reageren op vragen van klanten en op ontwikkelingen in de markt. Wij geloven trouwens niet in zelfsturing maar in zelforganisatie: een team vindt grote vrijheid binnen heldere kaders en bij een heldere opdracht.

Zelforganiserende teams

Traditionele werkwijzen, rollen en manieren van aansturen werken niet meer in deze snel veranderende wereld. Steeds meer organisaties ontdekken zelforganisatie en zelforganiserende teams. Wij ondersteunen en faciliteren teams in zelforganisatie met behulp van Agile werkwijzen en Sociocratie (3.0).

Een bruikbare definitie van een volledig zelforganiserend team is deze: een zelforganiserend team is een team waarin de professionals met elkaar afspreken hoe ze de klant het beste van dienst kunnen zijn. De professionals zijn zelfstandig in staat om producten of diensten te leveren en hebben end-to-end verantwoordelijkheid voor hun eigen klanten. Ook regelen ze zelf hulp van collega’s buiten het team en verder alle personele, facilitaire en financiële zaken, zonder tussenkomst van een manager. Met andere woorden: ze regelen alles wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen.

In de praktijk zijn er weinig volledig zelforganiserende teams. Het gaat er om dat de mate van zelforganisatie past bij jouw organisatie, bijvoorbeeld bij de cultuur, bij de snelheid van de veranderingen in de markt, bij de volwassenheid van teams en bij de aard van de diensten of producten.

Maar voor iedere organisatie geldt: waar zelforganisatie kan, doe het! Want medewerkers zijn volwassen mensen met talenten en capaciteiten die in hun privéleven prima in staat zijn om van alles zelf te fixen en hulp te regelen: dat kunnen ze op hun werk ook prima ;-). Werk wordt er leuker door, de resultaten beter en de klanten nog meer tevreden.

Afhankelijk van de behoefte, de fase waarin jullie organisatie zich bevindt en van de teams die er al zijn of nog gaan komen, kunnen we jouw organisatie en de teams ondersteunen met:

 • het implementeren van zelforganiserende teams, teamindeling, verdeling van projecten over teams,
 • verhelderen van team purposes, spelregels (way of working), agile principes, team waarden, het besluitvormingsproces, passende overlegstructuur,
 • meerdere zelforganiserende teams beter laten samenwerken (scaling),
 • introductie van de mind-set en het framework van Agile en van Sociocracy 3.0,
 • coaching van teams en leiders bij zelforganisatie.

Met een team gelijkwaardig en snel de beste beslissingen nemen zonder te polderen, dat is waar Sociocratie en Sociocracy 3.0 (S3) je mee kan helpen. Waar S3 helderheid geeft over samenwerking en besluitvorming, voegt Agile veel waarde toe bij zowel wendbaarheid als actiegerichtheid. Wij combineren onze ervaring met agile organiseren met het sociocratisch gedachtegoed: The best of both worlds.

Sociocratie en Sociocracy 3.0 biedt je een raamwerk voor besluitvorming en zelforganisatie, zodat jouw teams problemen van en wensen voor de klanten goed op kan pakken. Consent besluitvorming zorgt voor heldere besluitvorming, op een wijze die iedereen betrekt en verantwoordelijk maakt. Ook biedt dit een raamwerk voor de gehele organisatie-inrichting (bijvoorbeeld door de inzet van cirkels en double links).

We werken altijd op maat voor onze opdrachtgevers. Vragen waarbij we de kracht van zelforganisatie, Sociocratie en S3 in zetten:

 • hoe kunnen we meer uit onze meetings halen?
 • hoe kunnen we onze organisatie inrichten met wendbare, zelforganiserende teams?
 • hoe kunnen we onze zelforganiserende teams een vliegende start meegeven?
 • onze teams stoeien met verantwoordelijkheden en besluitvorming, hoe pakken we dat aan?
 • de betrokkenheid in onze organisatie is laag, hoe kunnen we de eigen verantwoordelijkheid vergroten?
 • we willen in ieder team een aantal leden die goed processen kunnen faciliteren. Kan agile of S3 ons daarbij helpen?

Wil je meer weten over zelforganiserende teams, een afspraak maken of heb je vragen, neem dan contact op met Willy: willy.zelen@scrumcompany.nl / 06-15610921 of  Minke: minke.buizer@scrumcompany.nl / 0616040806.

Nog vragen over zelforganisatie?

Click Here
Back to top