Zes valkuilen voor de agile scrum master – met tips

De scrum master is de proces begeleider, de facilitator: in deze rol ben je verantwoordelijk voor het proces. In deze belangrijke rol help jij het team te leren, te presteren en successen te vieren. Je zorgt voor overzicht en onderbreekt als dat nodig is. Je begeleidt de ceremonies en zorgt voor een open en veilige sfeer. Nu zijn er een aantal valkuilen die we vaker zien bij scum masters (en scrum masters in opleiding). We delen ze graag met je zodat je er je voordeel mee kunt doen! Ook geven we je graag een aantal tips.
Date
22 November 2016
Author
Mikel Vink
Categorieën
  • Scrum

De inhoud té leuk vinden

Een scrum master die het project inhoudelijk té leuk vindt, heeft de neiging om mee te gaan denken, suggesties te gaan doen, meer op het project dan op het proces te focussen. Dan ben je ook niet meer objectief, stel je voor dat je jouw suggestie nu ook nog een van de betere vindt…
Tips: als collega kun je wellicht op een ander moment jouw goede ideeën delen met een van de teamleden. Daarnaast kun je een volgende keer bewust een scrum project kiezen waar de inhoud verder van je af staat. Neem je iedere scrum sessie bewust voor om uit de inhoud te blijven. Vraag een collega scrum coach om een keer met jou mee te gaan en jou van feedback (ook de complimenten) te voorzien en focus dan onder andere op dit ontwikkelpunt.

De inhoud 100% willen snappen

Een scrum master die de inhoud zelf helemaal wil begrijpen, zal vragen stellen ter verduidelijking, die slechts voor hem- of haarzelf nuttig zijn. Deze vragen halen de snelheid en de focus uit de sprint sessies. Zonde van ieders tijd….

Een geruststelling: je hoeft als scrum master de inhoud niet 100 % te snappen! Een beetje inhoud begrijpen is voldoende. Je kunt dan namelijk goede vragen stellen, inhoud van proces scheiden, samenvatten, ceremonies inleiden, agenda’s voor de review opstellen. We durven zelfs te stellen dat je beter niet helemaal op de hoogte kunt zijn van het project, om objectief het proces te kunnen begeleiden.
Tips: weet dat je vanzelf in de loop van de tijd meer van de inhoud gaat snappen, voldoende om nog scherper samen te vatten of door te vragen. Als het voor jou helpt in je rol, vraag dan buiten de sessie om naar verduidelijking (bijvoorbeeld aan de product owner). Vertrouw op de team leden en product owner dat zij ook in staat zijn om vanuit de inhoud bijvoorbeeld de juiste brokken werk, definitions of done of backlog items te maken en dat jij daarin het proces kunt begeleiden. En daarnaast heb je de intake met de product owner waar je een heldere opdracht vraagt en bespreekt; dat is ook een goed startpunt qua inhoud voor jou als scrum master.

Op de stoel van de product owner zitten

Een scrum master die op de stoel van de product owner gaat zitten, gaat bijvoorbeeld regelen dat team leden dedicated tijd voor het project krijgen. Of in een sessie vertelt de scrum master wat volgens hem of haar de belangrijkste brokken werk zijn voor de komende sprint. Verantwoordelijkheden van de product owner, niet van de scrum master!
Tips: in het boek ‘Scrum in Actie’  vind je een goede beschrijving van beide rollen. Daarnaast helpt het om met je product owner een heldere rolverdeling af te spreken. Een collega scum coach kan weer een keer mee om jou van feedback te voorzien. En misschien ben je óók een goede product owner en zou je dat in een ander project kunnen zijn?

Je verantwoordelijk voelen voor het resultaat

Een scrum master die zich verantwoordelijk voelt voor het resultaat zal onbewust of bewust gaan sturen op welke backlog items er bijvoorbeeld in de volgende sprint moeten komen, de definition of done willen beïnvloeden, vinden dat het team niet snel genoeg gaat et cetera.
Tips: reflecteer met een collega scrum master op dit onderwerp. Wat maakt dat je jezelf zo betrokken voelt bij het resultaat? Bedenk daarnaast wat je wél kunt doen vanuit je rol als scrum master, om het team te helpen dit resultaat zo optimaal mogelijk te bereiken. Is bijvoorbeeld een andere retrospective een optie om beter met elkaar te leren? Kan je het team helpen om bijvoorbeeld niet met ‘plannen en overzichten’ te komen maar meer met ‘tussenproducten’ en ‘minimal viable products’? Kun je de product owner suggesties doen welke stakeholders een volgende keer uit te nodigen om als team gerichter feedback te krijgen?

Te aardig willen blijven

Een scrum master die te aardig wil blijven (en aardig gevonden wil worden?) zal het team minder snel of minder duidelijk onderbreken en bijsturen op proces. Voorbeelden zijn inhoudelijke discussies in de stand-up niet afbreken en de product owner die geen stakeholders uitnodigt niet aanspreken.
Tips: aardig zijn doe je maar in je eigen tijd :). Uit ervaring weten wij dat het team vaak geen of minder last heeft van een ‘strenge’ (lees: duidelijke) scrum master dan jijzelf. Het team is juist gebaat bij goede en effectieve ceremonies, tenslotte willen de team leden graag snel en gericht aan de slag in de sprints. Coaching-on-the-job of feedback vragen kan trouwens ook hierbij weer helpen. En voeg het onderwerp ‘scrum master’ eens toe aan de retrospective.

Je laten verleiden tot ‘even scrummen’

Even scrummen bestaat natuurlijk niet. Al gauw zit jouw agenda vol met gave projecten waar je scrum master bent, maar natuurlijk heb je ook nog de andere lopende taken en werkzaamheden. Ook kun je een product owner treffen die jouw rol van scrum master onderschat.
Tips: spreek goed af met jouw leidinggevende hoeveel tijd je ‘mag hebben’. Zorg goed voor jezelf. Maak aan de andere kant zichtbaar wat Scrum oplevert; als jullie met zijn allen het vliegwiel in beweging krijgen, wordt tijd krijgen steeds makkelijker. Een goede intake met je product owner is daarnaast cruciaal. Wat houdt het project in, wat is de doorlooptijd en het sprintritme en hoeveel tijd ben jij als scrum master dus kwijt.

Reflectievragen

Vraag aan jou: welke herken je? Wat zou jij kunnen doen om de valkuil te herkennen, te vermijden of eerder te verlaten? Wie kan je daarbij helpen?
En tot slot: leren mag, experimenteren ook en fouten maken is menselijk. Geniet!

Zelf aan de slag met scrum? Schrijf je dan in voor onze agile scrum wintercourse en start in februari al met leren agile werken.

Mikel Vink