Agile leiderschap in wendbare organisaties

Een wereld die snel verandert vraagt om leiders die kunnen omgaan met complexiteit en onzekerheid, die inspelen op verandering, en die daarvoor het beste uit hun mensen halen. Van command & control naar sense & respond. In deze training leer je de manieren van denken, werken en organiseren die je nodig hebt als leider in een wendbare organisatie. Je leert van ervaren trainers met praktijkervaring door interactieve lesdagen waarbij er volop ruimte is voor jouw casuïstiek. Na afloop ontvang je het het internationaal erkende Leading with Agility ICP-LEA certificaat.

Deelnemers waarderen deze training gemiddeld met een 9.9

Locatie
Utrecht
Prijs
€ 2.495,-
Eerstvolgende startdatum
13 March 2025
Training duur
3 dagen

Word een gecertificeerd Leider in wendbare organisaties met onze 3-daagse opleiding.

Data

 • 12 september, 10 oktober & 7 november 2024 VOL!
 • 13 maart, 10 april & 8 mei 2025

Wat is Leiderschap in wendbare organisaties?

In een wereld die snel verandert staan organisaties onder druk om mee te veranderen. Dit vraagt een ander soort leiderschap. We zien leiders worstelen met vragen zoals:

 • Hoe krijg ik grip op complexe vraagstukken met veel verandering, onzekerheid en belanghebbenden?
 • Hoe blijf ik zelf kalm, gefocust en effectief als de wereld onder mijn voeten verandert?
 • Hoe zorg ik dat mijn medewerkers meer eigenaarschap pakken? (Zodat ik zelf de controle meer los durf te laten?)
 • Hoe zorg ik voor effectieve zelforganiserende teams?
 • Hoe neem ik het management en mijn medewerkers mee in agile/digitale transformatie? Hoe begeleid ik deze transformatie en ontwikkel ik meer wendbaarheid in de organisatie?
 • Hoe ga ik om met obstakels naar wendbaarheid zoals bureaucratie, verouderde jaarplannen of trage budgetcycli?
 • Hoe zorg ik voor meer creativiteit en innovatie, zodat we voorop blijven lopen in de markt?

In de training Leiderschap voor wendbare organisaties geven we vaardigheden om hiermee aan de slag te gaan. De nadruk ligt hierbij niet op het leren van nieuwe tools, maar in het leren van een nieuwe manier van denken. Als je deze nieuwe manier van denken beheerst, kun je zelf de juiste tools vinden, bedenken en gebruiken.

Deze nieuwe manier van denken bestaat uit vijf elementen:

 1. Omgaan met complexiteit en onzekerheid – van command & control naar sense & respond. Hoe houdt je grip als vooruit plannen niet meer kan of werkt?
 2. Zelfbewustzijn en voorleven – hoe je als leider een voorbeeldfunctie hebt in het tonen van lef, authenticiteit en kwetsbaarheid. Maak het veilig om te leren!
 3. Heldere visie en kaders – hoe je koers houdt en speelruimte geeft, ook als de situatie veranderlijk en complex is.
 4. Onvoorwaardelijk steunen – van controleren en aansturen naar het beste uit je mensen halen door ze onvoorwaardelijk te steunen, obstakels weg te halen en zelforganisatie mogelijk te maken.
 5. Transformeren en experimenteren – van geplande verandering naar generatieve, emergente verandering door gestructureerd te experimenteren waarmee je zorgt voor een lerende organisatie met minder vastgeroeste processen.

Resultaat van de opleiding

Na het volgen van de opleiding heb je kennis, vaardigheden en attitude ontwikkeld op de vijf elementen van agile leiderschap. Deze ingrediënten gebruik je op persoonlijk, team- en organisatie niveau. Daarbij krijg je ook praktische tools om deze ingrediënten in de praktijk te brengen.

1. Je weet hoe je moet omgaan met complexiteit en onzekerheid

Dankzij systeemdenken kun je zien hoe alle elementen met elkaar verworven zijn, en kun je effectieve interventies bedenken om creatief en wendbaar te blijven te midden van complexiteit en onzekerheid. Je leert een basishouding en strategie waarmee je grip krijgt om complexe en onzekere vraagstukken: je gaat van command & control naar sense & respond. Je weet welke capaciteit een wendbare organisatie nodig heeft en welke rol je als leider hierin speelt.

2. Je oefent zelfbewustzijn en vertoont voorbeeldgedrag

Je weet hoe je persoonlijk invulling geeft aan wendbaarheid: door zelf te blijven leren. Je hebt een groei mindset en geeft vorm aan je eigen ontwikkeling. Je leert hoe je bewust, kalm, aanwezig, alert en daadkrachtig blijft als je het overzicht verliest of als het allemaal anders loopt dat gepland. Je weet agile principes te verbinden aan je eigen drijfveren, en deze uit te dragen in de organisatie. 

3. Je vertelt jouw visie en biedt heldere kaders

Je begrijpt dat de overgang van traditioneel naar wendbaar leiderschap betekent dat je controle loslaat om de zelforganisatie en eigenaarschap van teamleden te stimuleren. Loslaten betekent echter niet niks doen, en je weet dat je als leider een belangrijke functie hebt om richting te geven, zodat je een ankerpunt bent te midden van verandering. Ook leer je hoe structuur en kaders juist helpen om het eigenaarschap te vergroten. Na deze training ben je in staat om heldere visie en kaders te geven zodanig dat het ondernemerschap van je teamleden aanwakkert.

4. Je weet het beste uit jouw mensen te halen door ze onvoorwaardelijk te steunen

Je hebt inzicht in jouw formele en informele macht, en weet deze in te zetten om mensen in hun kracht te zetten in plaats van te beperken. Je leert obstakels te identificeren en weg te nemen, je leert je coachend op te stellen en je weet hoe je weerstand weg kunt nemen door goed te luisteren naar wat medewerker en organisatie nodig heeft. 

Als leider herken je het dilemma tussen directief en responsief leidinggeven, en weet je richting en ruimte met elkaar te balanceren. Dit balans staat afgebeeld als het yin-yang symbool hierboven.

5. Je weet verandering teweeg te brengen door te transformeren en experimenteren

Je leert het verschil tussen generatieve, emergente verandering en geplande verandering, en hoe je hier leiding aan geeft. We gaan wederom aan de slag met systeemdenken en combineren dit met gestructureerd experimenteren. Je leert hoe je draagvlak bouwt om mensen mee te krijgen in een verandering. 

Antwoorden op jouw leervragen

We vragen je om jouw eigen praktijkvoorbeelden mee te nemen. We  kunnen hier de accenten van het lesmateriaal op aanpassen. Heb jij dus een specifiek probleem op bijvoorbeeld HR, agile budgetteren of andere onderwerpen? Dan denken wij en je medecursisten graag met je mee hoe je dit als leider in een wendbare omgeving kunt aanpakken!

Programma

 • Voorbereiding: Zelfassesment en leervragen formuleren
 • Dag 1: Wendbaarheid & persoonlijk leiderschap
 • Dag 2: Wendbaar leiding geven aan mensen
 • Dag 3: Transformeren en experimenten in de organisatie

Het programma volgt de drie niveau’s van agile leiderschap: We beginnen bij jezelf, gaan aan de slag met jouw teams, om vervolgens de gehele organisatie meer wendbaar te maken. 

De lesdagen zijn energiek en interactief, en we gaan aan de slag met jouw leervragen en praktijkvoorbeelden. Je volgt deze training niet enkel om de competenties van een agile leider te leren, maar om hiermee verschil te maken in jouw organisatie!

Naast de lesdagen krijg je een werkboek met theorie, opdrachten en huiswerk.

Wat anderen zeggen

Leiderschap begint met kijken naar jezelf en daar helpen Bart en Gaya je op een hele prettige manier bij. In 2 dagen veel geleerd over mijzelf en inzicht in nieuwe kansen gekregen.
Robin
De trainers zijn ontzettend ervaren en gebruiken erg interessante technieken om doorbraken te realiseren. Ik heb veel gehad aan de tip over Liberating Structures. De beste gesprekken vonden wat mij betreft aan de hand van deze sessies plaats. Het heeft me veel energie en handvatten gegeven.
Mildred Verdist
Interessante training waar we in razende vaart veel agile ideeën, methoden, principes en technieken hebben geleerd. De trainers nemen ook een bak aan praktijk ervaring mee die ze inbrengen om echte ervaring te delen.
Bas van Starre
Birch Consultants
Training is zeer goed toepasbaar in de praktijk. Super leuk team! Veel informatie over Agile werken, actuele casussen en zelf oefenen in de praktijk. Top voor mensen die hun organisatie meer wendbaar willen maken.
Godelieve Wijffels
Hoofd Ruimte en Economie Gemeente Zwolle

Certificering

Scrum Company is geaccrediteerd door het International Consortium for Agile (ICAgile). ICAgile is een wereldwijde organisatie bestaande uit pioniers, experts en ervaren adviseurs op het gebied van agile.

Na het doorlopen van de opleiding ontvang je een erkend certificaat van ICAgile op het gebied van Agile Leiderschap en de ICP-LEA certificaat (ICAgile professional in Leading with Agility).