Leiderschap in wendbare organisaties training

Agile organiseren vraagt om nieuwe manieren van denken, werken en organiseren van leiders. De no-nonsense training ‘Leiderschap in wendbare organisaties’ helpt je om je eigen leiderschap door te ontwikkelen en je organisatie te ondersteunen op het pad naar wendbaarheid. Na het doorlopen van deze training ontvang je het internationaal erkende Agility in Leadership ICP-LEA certificaat.

Deelnemers waarderen deze training gemiddeld met een 9.9

veilig trainen

Locatie
Utrecht
Prijs
€ 2.495,-
Eerstvolgende startdatum
11 May 2023
Training duur
3 dagen

Word een gecertificeerd Agile Leider met onze 3-daagse opleiding.

De training Leiderschap in wendbare organisaties heeft mij erg geholpen bij het toepassen van Agile principes in mijn team. Zowel in praktische zin, met bruikbare tools en inzichten. Ook in strategisch opzicht hebben Jens en Gideon me vooruitgeholpen: onze ambities moeten altijd leidend zijn voor onze projecten en prioriteiten. Die ambities, projecten en prioriteiten heb ik na 3 dagen cursus glashelder. Een grote aanrader!
Marjon Cocheret
Teamleider FNV Young & United
Wat mij raakte was vooral de intentie waarmee verteld werd. Die was voelbaar. Van mens tot mens in verbinding. En vanuit verbinding leren. Van elkaar. Vooral van elkaar. Steeds zochten Jens en Gidion de verbinding met de cursisten. Nieuwsgierig naar onze verhalen. Onze ervaringen. Naar verrijking van hun eigen inzichten. Het echte leren zat in de open uitwisseling.
Harmen Stakenburg
harmenstakenburg.nl

Data

 • 11 mei, 8 juni & 6 juli 2023
 • 7 september, 5 oktober & 2 november 2023

Wat is Leiderschap in wendbare organisaties?

Het leiden, richting geven en inspireren van organisaties in een voortdurend veranderende omgeving is een stevige opgave. Traditionele ideeën over management en leiderschap komen steeds meer onder druk te staan, nu nieuwe organisatiemodellen en nieuwe generaties hun intrede doen. Teamwerk wordt steeds belangrijker en over het algemeen gaat dat gepaard met toegenomen autonomie. Dit alles vraagt om leiderschap in wendbare organisaties, ookwel agile leiderschap genoemd, dat we definiëren als: “Het vermogen van leiders om teams te ondersteunen bij het creëren van klantwaarde en om de onzekerheden die daarbij binnen en buiten de organisatie bestaan, te omarmen.” Vaak hebben leiders hier de basis van al onder de knie: de uitdaging is om dit bestaande leiderschap verder te ontwikkelen, zodat de organisatie zich duurzaam verder kan ontwikkelen.

Resultaat van de opleiding

Na de opleiding ‘Leiderschap in wendbare organisaties’ heb je inzicht in het gedrag en de vaardigheden die passen bij een leider in een wendbare omgeving, weet je hoe je jezelf daartoe verhoudt en wat er nodig is om jezelf daarin verder te ontwikkelen. Daarbij doe je kennis op over nieuwe organisatiemodellen en hoe je deze vorm- en richting kan geven binnen jouw eigen organisatie.

Wat anderen vinden van deze training

Wat je van de training kan verwachten

De drie niveaus van Leiderschap in wendbare organisaties

We onderscheiden drie niveaus waarop leiderschap zich afspeelt: op organisatieniveau, op teamniveau en op persoonlijk niveau. Leiderschap in een wendbare organisatie vraagt om een andere kijk en aanpak op elk niveau:

 • Organisatieniveau. Van een organisatie ingericht als machine naar een organisatie die werkt als een ecosysteem. Dit vraagt om een netwerkorganisatie. In de training gaan we onderzoeken welke organisatiestructuur past en hoe jij hieraan kunt bijdragen. Denk aan het samenstellen van multidisciplinaire teams, crossfunctionele samenwerking en organisatie design. Denk aan het organisatie ontwerp en invulling geven aan een transparante wendbare strategie.
 • Teamniveau. Van het aansturen van efficiënte silo’s en individuele sturing naar teams die zelfstandig waarde kunnen creëren. Je leert hoe je deze teams samenstelt en de ruimte geeft zonder dat het gezamenlijk doel uit het oog wordt verloren.
 • Persoonlijk niveau. Van een afwachtende en reactieve mindset naar een creërende mindset. Dit vraagt van jou om bepaalde controlemechanismen los te laten. Je leert om op een andere manier invloed uit te oefenen, waarbij de kracht van iedereen in jouw organisatie wordt ingezet.

Voor wie is deze opleiding?

Voor bestuurders, directieleden en managers, die waarde zien in het stimuleren van wendbaarheid en zichzelf daaraan willen committeren. Wanneer jouw organisatie zelf op weg is naar het toepassen van agile denken en werken, stimuleren we je om inzichten uit die praktijk mee te nemen. Zie jij jezelf als sleutelfiguur om deze wendbaarheid te stimuleren en verder te doen groeien, maar mis je nog tools in je rugzak? Dan nodigen we je uit om deel te nemen aan deze training.

Het programma

Tijdens de opleiding ‘Leiderschap in wendbare organisaties’ leggen we voortdurend de koppeling tussen nieuwe inzichten op het gebied van wendbare organisaties en leiderschap en wat jou te doen staat als leider in jouw omgeving. Daarbij hebben we speciale aandacht voor de dynamiek in leiderschap teams, strategie en organisatieontwikkeling.

Het programma bestaat op hoofdlijnen uit de volgende onderdelen:

 • De betekenis van radicale en onverwachte verandering in markten, technologieën en de arbeidsmarkt voor organisaties
 • De nieuwe vragen die ontstaan voor leiders van (agile) organisaties en hoe daarmee om te gaan
 • Jouw persoonlijke leiderschapsstijl en de kansen om die door te ontwikkelen
 • Het ontwikkelen van leiderschap teams en teams in de organisatie
 • Nieuwe processen, structuren, culturen en samenwerkingsvormen in een agile organisatie: onder meer Agile HR, Agile Finance en strategievorming aan de hand van Obeya
 • Concrete interventies voor het versterken van jouw leiderschap

De oefeningen

De nadruk ligt tijdens deze opleiding op ‘doen:’ het oefenen en praktisch maken van de verschillende onderdelen van leiderschap in wendbare organisaties. De bedoeling is dat je hiermee concreet aan de slag kan als leider, met je team en met de organisatie. Voorbeelden van oefeningen waarmee we aan de slag gaan zijn:

 • Het definiëren van experimenten: uit ons onderzoek onder leiders blijkt dat het stimuleren van experimenten één van de grootste uitdagingen is voor leiders. Daarom gaan we aan de slag met het opstellen van experimenten en het ontvangen van feedback daarop.
 • Storytelling: verhalen zijn altijd een mooie manier geweest om te communiceren en om je publiek te betrekken bij je verhaal. We nemen je mee in het belang van storytelling en de manier waarop je het veranderverhaal in je organisatie kunt vertellen.
 • Integratieve besluitvorming: oefenen met het nemen van kleine, snelle beslissingen met een team zonder dat consensus nodig is.
 • Groei conversaties: traditionele beoordelingsgesprekken passen minder goed bij wendbare organisaties. Daarom gaan we aan de slag met korte, informele gesprekken, die we linken aan de groei van medewerkers en de organisatie.
 • Doorbreken van patronen: we staan stil bij jouw rol als leider in een (wendbare) organisatie en de manier waarop anderen naar jou kijken. Vanuit daar onderzoeken we huidige patronen die je tegenhouden in wendbaar leiderschap en hoe die te doorbreken.
 • Wendbaar budgetteren: de manier waarop we initiatieven en teams financieren, gaan we herontwerpen. Zo wordt duidelijk hoe je doelen, middelen en voorspellingen slim op elkaar afstemt.

Tussen de drie dagen van de opleiding door, ga je met kleine opdrachten aan de slag om het geleerde in praktijk te brengen. Hierop reflecteer je vervolgens met andere agile leiders.

Certificering

Scrum Company is geaccrediteerd door het International Consortium for Agile (ICAgile). ICAgile is een wereldwijde organisatie bestaande uit pioniers, experts en ervaren adviseurs op het gebied van agile.

Na het doorlopen van de opleiding ontvang je een erkend certificaat van ICAgile op het gebied van Agile Leiderschap en de ICP-LEA certificaat (ICAgile professional in Leading with Agility).

Lees meer over de opleiding in de Elsevier van 27 juli 2019