Agile denken in het onderwijs

Op 26 maart vond TEDx AmsterdamED plaats. Een evenement waar de (r)evolutie in onderwijs werd besproken en de balans tussen continuïteit en verandering. Eén van de vragen die aan de orde kwam was: hoe bereid je studenten voor op nog niet bestaande banen? Ingrid van Rossum was één van de sprekers en zij bracht naar voren dat we studenten aan de slag moeten laten gaan als ondernemer. Laat ze daarbij zelforganiserend leren en intensief samenwerken in teams. Dit is de beste voorbereiding op de toekomst.
Date
7 april 2015
Author
Bart Claassen
Categorieën
  • Agile

Hoe zorg je ervoor dat studenten zelforganiserend kunnen leren en intensief samenwerken in teams?

Voor middelbare scholieren is door docent Willy Wijnands hiervoor eduScrum ontwikkeld, een bewerking van Scrum voor in het onderwijs. Beschikbaar in een open source netwerk. eduScrum laat studenten energiek, doelgericht, effectief en efficiënt samenwerken.

Om veel beter op de behoeften van studenten en omgeving te kunnen inspelen is ook een agile mindset bij de docenten en de besturen van onderwijsinstellingen nodig. Maar wat is een agile mindset? Agile betekent flexibel, staat voor intensieve samenwerking in zelforganiserende multidisciplinaire teams, interactie met elkaar en de stakeholders en het werken in korte iteraties. Met deze mindset kan veel beter op de behoeften van de studenten en de omgeving worden ingespeeld.

De wereld en daardoor ook de gewenste skillset van de studenten zijn continu aan verandering onderhevig en de organisatie van het onderwijs beweegt te weinig mee. Strategische meerjarenplannen en wollige afdelingsplannen worden nog steeds in grote getale geschreven, terwijl onderwijsinstellingen juist minder lange termijn plannen moeten maken en meer moeten inspelen op de veranderingen die zich in hoog tempo om ons heen voordoen.

Strategieën zijn net als veel andere plannen onderhevig aan verandering door interne en externe ontwikkelingen. De kunst is om ze zo flexibel mogelijk te maken en te zorgen dat docenten in je organisatie zich eigenaar voelen. Hiermee geef je als onderwijsinstelling het voorbeeld voor je studenten. Want ook in het onderwijs geldt ‘beter onderwijs, begint bij jezelf’.

Zelf aan de slag met agile werken? Bekijk onze verschillende trainingen rondom agile en scrum.

Bart Claassen

Agile Coach