Over ons
Wij brengen al ruim 5 jaar Opgavegericht Werken in de praktijk bij (semi-)overheidsorganisaties en kijken nét even anders naar complexe maatschappelijke vraagstukken en grenzeloos samenwerken. Het centraal stellen van maatschappelijke opgaven binnen de overheid, vraagt om een nieuw perspectief op manieren van organiseren, samenwerken en maatschappelijke waarde creëren. Het loslaten van beleidskokers om onbevangen aan opgaven te werken, betekent een belangrijke verandering in denken.
Waarom volg je deze training?
Je schrijft je voor deze training in omdat:
- Je gelooft dat de opgave centraal zetten werkelijk om een ander perspectief van probleemoplossing en organiseren vraagt.
- Je wil weten hoe opgavegericht werken in de praktijk eruit ziet.
- Je zelf aan de slag wil met opgavegericht werken.
- Je op zoekt bent naar een verfrissend perspectief op maatschappelijke waarde leveren
Opbouw van de opleiding
- Een ander perspectief.
- Begin bij teams, niet bij opgaven.
- De opgavereis en het opgaveportfolio.
- Met de samenleving waarde creëren.
Tijdens de 2-daagse ga je aan de slag met een roadmap voor je eigen organisatie, zodat je veelgemaakte valkuilen voorkomt en kansen aangrijpt. Zo zet je jouw inzichten om in waarde voor jouw organisatie. We werken met voorbeelden uit onze eigen praktijk en we hebben ruimte om met eigen casuistiek aan de slag te gaan.
Blok 1: Een ander perspectief
In het eerste blok leren we je om door een andere bril naar opgaven te kijken. Het kijken door deze bril stelt je in staat om je dagelijkse denken en werken te veranderen. We zoomen in op wat opgaven zijn en welke belemmerende structuren het boeken van resultaten tegenwerken.
We dagen je uit om de patronen van jezelf en om de patronen van jouw organisatie onder de loep te nemen en om deze te doorbreken. Je oefent je verhaal om dit perspectief op anderen over te brengen.
Blok 2: Begin bij teams, niet bij opgaven
In het tweede blok bespreken we hoe succesvolle opgaveteams de motor zijn van opgaven. We onderzoeken hoe je teams in staat stelt om resultaten te boeken op opgaven. We bespreken wat opgaveteams zijn en hoe je deze slim organiseert. We gaan in op de verschillende rollen van betrokkenen en lichten aan de hand van onze praktijkvoorbeelden toe wat valkuilen zijn.
We gaan uitgebreid in op de rol van leidinggevenden, die een belangrijke rol hebben in het scheppen van de juiste randvoorwaarden.
Blok 3: De opgavereis en het opgaveportfolio
Op dag 2 starten we met het managen van opgaven. We leren je om naar opgaven te kijken alsof deze een reis doormaakt. Met dit inzicht ben je in staat om de juiste vragen te stellen en begrijp je welke stappen nodig zijn om opgavegericht werken binnen jouw organisatie verder te brengen. We gebruiken hierbij het opgaveportfolio, een manier van visualiseren die
samenwerken en regie nemen over opgaven mogelijk maakt.
Blok 4: Met de samenleving waarde creëren
We sluiten af met een blok waarin het leveren van waarde centraal staat. We bespreken verschillende soorten waarde in de publieke context en op welke manier je dit kunt bereiken. Je leert ook allerlei handige werkwijzen en tooling in te zetten. Je leert manieren om opgaven te begrijpen en verfrissende werkvormen waarin participatie centraal staat. Met deze kennis, werkwijzen en tooling ben je in staat om zelf met je team aan de slag te gaan, of om andere teams te ondersteunen.
Resultaat
In twee dagen tijd maak je uitgebreid kennis met opgavegericht werken. We leggen de nadruk op de belangrijkste concepten en werkwijzen vanuit de theorie als aan de hand van praktische instrumenten. Deelnemers krijgen inzicht in:
- De kern van opgavegericht werken en de relatie met andere stromingen, zoals werken vanuit de bedoeling.
- Manieren van denken, werken en organiseren die opgavegericht werken ondersteunen,zoals het centraal stellen van de buitenwereld.
- Het definiëren en doorontwikkelen van opgaven aan de hand van de opgavereis.
- Het samenstellen van opgaveteams en het matchen van teams met opgaven.
- Het organiseren van de randvoorwaarden die opgavegericht werken tot een duurzame beweging maken.
Data
- 27 november & 4 december 2024
Instapeis
Voor deze training geldt geen instapeis. Opgavegericht werken gaat iedereen binnen de overheid aan. Wel vinden wij deze training het meest waardevol voor diegenen die invloed kunnen uitoefenen op manieren van werken en organiseren. Daaronder valt de ambtelijke top, organisatieontwikkelaars -en adviseurs, opgavemanagers, afdelingsmanagers, teammanagers,
gebiedsmanagers, programmamanagers, projectmanagers en strategen.
Ben je op zoek naar een in-house training voor een afdeling of team? Vraag dan via het contactformulier meer informatie op.
Meer weten over hoe wij organisaties ondersteunen in opgavegericht werken?
Lees dan verder op onze producten en diensten pagina.
Bram
Humor, challenger, strateeg
Als agile coach vind ik het belangrijk dat werk inspirerend is, zodat mensen met plezier naar het werk gaan. Werk geeft energie wanneer mensen zich verbonden voelen, de juiste dingen doen en de dingen juist doen. Dit is waarom ik geloof in Agile. Ik houd ervan om een nieuw licht te schijnen op bestaande ideeën. Op een uitnodigende, warme en verbindende manier daag ik mensen uit om ook anders te denken en te doen.