Agile learners: de medewerkers van de toekomst

Steeds meer organisaties willen wendbaar worden. Ze willen dat niet omdat het hip is, maar omdat het noodzaak is. De wereld om ons heen verandert zo snel dat je als organisatie om moet kunnen gaan met deze complexiteit om te beantwoorden aan de wensen van de klant, burger of partners. Een organisatie is pas wendbaar als haar medewerkers dat ook zijn. Niet het veranderen van de organisatiestructuur of de strategie maakt dat je snel kunt inspelen op veranderende omstandigheden, maar de Learning Agility, het aanpassingsvermogen van medewerkers. Mensen met een groot aanpassingsvermogen noemen we agile learners.
Date
14 april 2015
Author
Nienke van de Hoef
Categorieën
  • Agile

Op zoek naar MacGyver

Het beste voorbeeld van een agile learner is misschien wel MacGyver, hoofdpersoon in de gelijknamige hitserie uit de jaren ’80. Deze held gebruikte zijn magische combinatie van kennis en huis-, tuin- en keukenspullen als duct tape en een Zwitsers zakmes om de meest uitzichtloze situaties op te lossen. Agile learners hebben niets met blauwdruk denken, maar beschikken over een grote mentale gereedschapskist waar ze elke keer weer een nieuwe oplossing uit toveren. En dat niet alleen, ze zijn ook in staat om zich nieuwe vaardigheden razendsnel eigen te maken om te kunnen dealen met een ontwikkeling. Een agile learner heeft altijd een antwoord op de vraag: “Wat doe je als je niet weet wat hoe je iets aan moet pakken?” Maar hoe herken je de MacGyvers in je organisatie?

Agile learners beschikken over vijf specifieke competenties:
1. Results agility: focus op leveren, persoonlijke impact bereiken en anderen motiveren
2. People agility: ontwikkelen van persoonlijke inzichten en een kijk op klantwensen en randvoorwaarden
3. Mental agility: omgaan met complexiteit, patronen doorzien en verbindingen leggen
4. Change agility: omarmen van onzekerheid, verkennen en ontwikkelen van kansen
5. Zelfbewustzijn: kennen van persoonlijke sterktes en zwaktes, actief vragen om feedback en gevoel voor uitwerking op anderen
Agile learners worden gedreven door het vertalen van uitdagingen in successen, nemen berekende risico’s om doelen te bereiken en weten instinctief welke mensen ze nodig hebben om dit te bereiken en hoe hen daartoe te activeren.

Ontdek het Agile potentieel

Door de competenties van Learning Agility op te nemen in je talentscan, krijg je een beeld waar de agile learners in je organisatie zitten en wat het ontwikkelpotentieel is. Bij het introduceren van Learning Agility in je organisatie kan je wel op weerstand stuiten. Hierbij helpt het om te erkennen dat er zowel agile learners nodig zijn die de breedte ingaan, als minder agile types die de diepte opzoeken. Door het Learning Agility potentieel in beeld te hebben en de juiste mensen op de juiste plek te brengen, leg je het fundament voor de wendbare organisatie. En dat betekent gemotiveerde en gelukkige medewerkers en waardevolle resultaten voor klanten en burgers.

Aan de slag met agile werken? Wij leren je de basics en helpen je verder met onze trainingen.

Nienke van de Hoef

Co-founder
Ik heb de overtuiging dat de publieke sector zoveel beter kan functioneren en zet me daar elke dag vol energie voor in. Complexe vraagstukken vragen om een eigenzinnige oplossingen. Mijn hart voor de publieke sector en ondernemersgeest gebruik ik voor duurzame en, waar nodig, radicale organisatieverbeteringen.