Boekentips: 5 boeken die iedere agile coach zou moeten lezen

Het is lente en dat brengt hopelijk lekker weer om buiten een goed boek te lezen. Wat zijn dan echte aanraders? Als je in bent voor een portie kennis, dan zijn dit boeken die je echt moet lezen. Vijf aanraders op een rij.
Date
28 april 2023
Author
Nan van Grootel
Categorieën

1. Scrum – Tweemaal zoveel doen in de helft van de tijd
– Jeff Sutherland

Onze agile coach Nan noemt dit ook wel zijn ‘scrumbijbel’. Jeff Sutherland is een van de pioniers die Scrum vormgaf. Hij vertelt in dit boek hoe zijn methode werkt, welke inzichten daarbij hielpen en hoe Scrum is ontstaan.

Met zijn ervaring als gevechtspiloot vloog Sutherland het bedrijfsleven in. Al snel maakte hij kennis met bedrijfsprocessen die nogal vertraagden. Door zijn militaire training was hij juist gewend om snel te schakelen en in te spelen op veranderende situaties. In dit boek neemt hij je mee in zijn gedachtespinsels aan de hand van anekdotes. Anders dan je misschien verwacht, leest dit boek makkelijk weg.

Tip van Nan: “Lees dit boek ter voorbereiding op de agile coach opleiding. Het geeft je een goede basis voor het agile gedachtegoed.”

2. Kanban in de praktijk
– Sam Laing en Karen Greaves

Je voelt de druk van veel moeten, maar tegelijkertijd komt er weinig uit je handen. Eén van de tools die je kunt inzetten is Kanban. Dit is een versimpelde en visuele planningsaanpak uit Japan. Het betekent letterlijk: visuele kaart. Kanban is een van de werkwijzen binnen agile werken. Het is een hele makkelijke werkwijze maar het laat zich tegelijkertijd best lastig uitleggen.

Dit boek legt met zo min mogelijk technische termen uit hoe een Kanban-bord werkt. We starten met de meest uitgeklede versie van het bord. Je wordt als lezer gestimuleerd eerst met deze kennis aan de slag te gaan. Als de eerste versie staat, ga je pas door naar het volgende hoofdstuk. Per hoofdstuk wordt je bord intelligenter. In het boek starten de auteurs een fictieve bloemenwinkel. Laing en Greaves nemen je mee in hoe ze een Kanban-bord opbouwen en welke stappen ze zetten. Dit is echt een doe-boek.

Nan zegt hierover: “Het heeft geen zin dit boek in 1 adem uit te lezen, maar stop het in je tas en maak het onderdeel van je werk.” Of het boek dan ideaal is voor een heerlijke lentedag in het park, kun je je dus afvragen.

3. Green on – De leukste en meest productieve manier van werken – op basis van principes van de special forces
– Joris Janssen, Daan Dohmen, Richard Bergmans, Frenk van Assen, Thomas

Met dit boek krijg je een intiem inkijkje in de werkwijze van de special forces. Dr. Joris Janssen, prof. dr. ir. Daan Dohmen en de special forces-operators Richard, Thomas en Frenk delen het geheim van succesvolle missies aan de hand van vijf principes: samenwerken, flow, eenvoud, vertrouwen en aanpassingsvermogen.

Je krijgt inzicht in hoe special forces te werk gaan. Denk aan versimpelde strategieën, werken met kleine teams, goede én uitgebreide trainingen, voorspelbaar werk en het vieren van successen. Strategie wordt vaak op voetstuk geplaatst, maar met Green On stel je de kracht van mensen boven de processen. We zien regelmatig dat de top van een bedrijf met slimme modellen komt en die doorvoeren op de werkvloer. Dit boek zegt: maak het juist simpel. Simpel werkt inspirerend voor je organisatie. Hun motto: “We verkiezen simpel boven slim.”

4. 50 tinten nee – effectief stakeholdermanagement voor de product owner
– Robbin Schuurman en Willem Vermaak

‘Nee’ zeggen als product owner: het is bijna een van de kerntaken. Maar makkelijk is het niet. Want wanneer zeg je tegen een stakeholder: nee, het kan nu niet. Hoe zorg je voor effectief stakeholdermanagement? En dat je team echt aan de belangrijkste zaken werkt? Op deze en andere vragen geeft dit boek antwoord en doet dat op 50 verschillende manieren. Het is geschreven door professionele scrum trainers en consultants. Een boek met goede handvatten voor iedereen die aan stakeholder-management doet.

Nan zegt dan ook: “Wil je als agile coach product owners coachen? Lees dan vooral dit boek ter voorbereiding.”

5. Business aikido – succesvol zijn dankzij krachtige principes uit de Japanse krijgskunst
– Peter Hoogeveen

Aikido gebruiken voor je werk; het is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar dit boek leert je waarom de principes van aikido heel goed toepasbaar zijn op de werkvloer. Het Japanse Aikido betekent ‘de weg van de harmonie’. Centraal staat dat je niet reageert met tegenkracht maar juist meebeweegt.

Met dit boek schreef Hoogeveen een manifest om geen tegenkracht te gebruiken in je organisatie. Door verandering door te duwen als foie gras, ontstaat (de verkeerde) weerstand. Met de 8 uitgewerkte aikidoprincipes ga je uit van geduld en ga je reageren vanuit je lichaam. Peter leert ons hoe de krachtige aikidoprincipes ons helpen in een werkomgeving waarin we veel van elkaar verwachten en samenwerking essentieel is. Met als doel: succesvoller zijn als individu en als team of organisatie.

Tip van Nan: “Dit boek geeft je niet alleen hele interessante inzichten. Het zorgt er ook voor dat bij het volgen van de agile coach opleiding de puzzelstukjes nog sneller in elkaar vallen.”

Wil je jouw opgedane kennis verder uitbreiden? Of meer van dit soort tips? Onze agile coaches geven je deze tijdens de Agile Coach opleiding.