De eerste stappen naar Agile werken in de praktijk

Je wilt Agile implementeren in je organisatie, maar eenmaal in de startblokken voel je je net Alice in Wonderland. ‘Waar moet ik beginnen? Welk pad kan ik het beste volgen?’ Sta mij toe jouw gids te zijn en ik zal je helpen te navigeren door de Wonderlijke Wereld van Agile.
Date
1 augustus 2019
Author
Carmen Guerra Jurado
Categorieën
  • Agile

Hoe start je met Agile werken?

The best way to explain it is to do it.

Helaas bestaat er geen kant en klaar stappenplan voor het starten van Agile werken, dus als je daar op zoek naar was, dan heb je pech. Mijn advies is; begin gewoon! 

Begin met een klein, multidisciplinair team dat aan de slag gaat met een klein project of product. Zorg ervoor dat je dit binnen je organisatie zoveel mogelijk profileert. Geef zoveel mogelijk demo’s en betrek zoveel mogelijk mensen hierbij. (Geef de demo’s in het midden van de kantine bijvoorbeeld). Zo creëer je draagvlak, niet alleen voor het product of project dat je aan het uitvoeren bent, maar ook voor de Agile manier van werken.

 

Doe kennis op over Agile

‘Curiouser and curiouser!’ cried Alice.

Gewoon beginnen zonder enige vorm van kennis is natuurlijk niet handig. Er zijn zeeën aan informatie over Agile te vinden. Artikelen, boeken, blogs, vlogs, video’s en ga zo maar door. 

Waar moet je beginnen? Geen zorgen, om je te behoeden voor een overdonderende tsunami aan informatie, heb ik hieronder een aantal Agile pareltjes voor je opgesomd;

  • The Agile Manifesto 

Zoals de zee waar Alice door dreef begon met een enkele traan, zo kan het Agile Manifest gezien worden als de bron waaruit de Agile beweging ontsprongen is. Het Agile Manifest is geschreven door de ontwikkelaars van de algemeen bekende Agile frameworks  (zoals Scrum, Kanban of XP). Het bestaat uit 4 principes, 12 waardes en vormt de basis voor de Agile beweging.

  • Modern Agile 

Daar waar de Agile Manifest primair gericht is op software ontwikkeling, neemt Modern Agile het een stap verder. Modern Agile is een concept dat verder gaat dan alleen software ontwikkeling en daar zit de kracht juist in. Modern Agile wordt gedefinieerd door vier leidende principes, zie hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

  • Scrum Guide 

De Scrum Guide is een 16 pagina lang document over het Scrum Framework, bestaande uit de Scrum Waardes, Principes, Rollen en Events. Het is het meest gebruikte document door alle Agile beoefenaars.

  • Scrum in Actie

Het boek barst van de aansprekende cases en praktijkvoorbeelden. Die maken zichtbaar hoe dankzij Scrum op een andere manier en met meer plezier wordt samengewerkt.

  • The Art of Doing Twice the Work in Half the Time

Dit is het verhaal van de Scrum methodologie, van de CEO van Scrum, Inc., Jeff Sutherland. In dit boek wordt er precies uitgelegd hoe het werkt – en hoe het kan werken voor iedere organisatie.

 

‘What is the use of a book,’ thought Alice, ‘without pictures or conversations?’

 

Ben je uitgelezen? Geen probleem! Gelukkig bestaan er voldoende video’s met uitleg (en plaatjes!):

Wat is Agile werken?
https://www.youtube.com/watch?v=jppqK9UVWas
In dit kort filmpje leggen we je uit hoe agile werkt en hoe het je organisatie helpt.

Scrum in minder dan 5 minuten
https://www.youtube.com/watch?v=DscM_hE4fF8
In dit filmpje leggen we je uit hoe Scrum werkt en waarom het zo handig is. 

Hoe agile werken kosten bespaart
https://www.youtube.com/watch?v=tJQW5hLCClY
In dit filmpje leggen we je uit hoe je met agile werken kosten bespaart.

 

Vind andere Agile gekkies

We’re all mad here.

Als je een verandering teweeg wilt brengen, is het niet meer dan logisch dat je je gesteund wilt voelen. Ga daarom op zoek naar gelijkgestemde mensen binnen je organisatie.  Plaats op je intranet een bericht voor een koffiemoment met andere geïnteresseerden in Agile. Stuur een mailtje rond. Wandel langs bureaus. Bouw je eigen interne community op!

Merk je dat je de enige bent in je organisatie die geïnteresseerd is in Agile? Wees niet bang. Je bent absoluut niet alleen! Wereldwijd is de Agile community gigantisch groot. Hieronder heb ik wat handige tips voor je om andere Agile ‘mad people’ te ontmoeten:

Meetup.com

Meetup is een online service die gebruikt wordt om events te organiseren voor mensen met dezelfde interesses. 

Hands on Agile (op Slack)

https://age-of-product.com/hands-on-agile-on-slack/

Hands on Agile is een community op Slack waar je met Agile professionals kunt sparren over alles gerelateerd aan Agile. Haal feedback op, leer problemen op te lossen, leer om te gaan met verandering en doe dit allemaal met de hulp van Agile professionals van over de hele wereld.

LinkedIn

https://www.linkedin.com/

Zoek binnen LinkedIn naar Agile coaches of Scrum Masters en je komt voldoende Agile gekkies tegen!

Business Agility Institute

https://businessagility.institute/

Business Agility Institute is een wereldwijde community van next-generation agile organisaties bestaande uit leiders, groeiende organisaties en startups.

 

Start eerst met je visie en missie (‘Why’)

One day Alice came to a fork in the road and saw a Cheshire cat in a tree. ‘Which road do I take?’ she asked. ‘Where do you want to go?’ was his response. ‘I don’t know,’ Alice answered. ‘Then,’ said the cat, ‘it doesn’t matter.’

Agile is een mindset. Het staat letterlijk voor wendbaar, lenig en flexibel. Agile is geen doel op zich, maar een mindset om ervoor te zorgen dat jij je doel bereikt. 

Hoewel geen harde vereiste voor de implementatie van Agile werken, is het hebben van een duidelijke ‘purpose’ in je organisatie als een kompas dat jou, je collega’s en je gehele organisatie het gewenste pad toont wel wenselijk. Een duidelijke ‘purpose’ is daarnaast ook datgene wat jouw organisatie onderscheid van andere organisaties. Simon Sinek heeft hier letterlijk het boek over geschreven met zijn bestseller ‘Start with Why’.

 

Why, sometimes I’ve believed as many as six impossible things before breakfast.

 

Ik hoop dat je, net zoals Alice, geniet van je reis door de Wonderlijke Wereld van Agile.

Hoe geweldig zou het zijn als meer mensen het konijnenhol in gaan en Agile Wonderland onze nieuwe realiteit wordt. 

Aan de slag met Agile en Scrum? Bekijk ook de Agile Scrum Autumncourse incl. overnachting, ontbijt en diner!

Carmen Guerra Jurado

Agile Coach
Ik geloof dat de Agile mindset organisaties in staat stelt om deze snel veranderende, onzekere, complexe en dubbelzinnige wereld te omarmen. Met een flinke dosis fun en creativiteit help ik je graag op zoek te gaan naar wat voor jouw organisatie werkt.