Hoe word je een goede Agile Coach?

In onze ogen is een goede Agile Coach iemand die zichzelf uiteindelijk overbodig weet te maken. Iemand die inspireert, uitdaagt tot leren en experimenteren en helpt met het ontwikkelen van een agile mindset. Dat betekent dat teams focus hebben op het continu leveren van waarde, autonomie hebben om hun eigen strategie te bepalen en bovendien met een flinke dosis energie en plezier werken. We vatten even kort samen hoe je een goede Agile Coach wordt.
Date
15 augustus 2019
Authors
Brenda Zwart
Nienke van de Hoef
Categorieën
  • Agile coaching

Begin bij jezelf

  • Een goede Agile coach worden, begint dan ook bij jezelf: ken jezelf, weet wat je sterke kanten zijn en ook waar je niet per se in uitblinkt.
  • Zorg dat je voldoende kennis hebt van frameworks, tools en werkvormen, maar ook beschikt over coachingsvaardigheden. Zowel op individueel, team- als leiderschapsniveau.
  • Daarnaast heeft een Agile coach ook een visie op gedrags- en cultuurverandering. Daar draait het tenslotte om in een Agile organisatie: dat je helpt een duurzame oplossing te realiseren. Een oplossing waarmee de klant én de medewerkers zijn geholpen. Happy employees is tenslotte happy customers.
  • Een echt goede Agile coach weet tot slot wat hem of haar uniek maakt: voor welk vraagstuk is hij of zij de aangewezen persoon om een team of organisatie verder te helpen? 

De rollen van een Agile Coach

De eigenschappen en kwaliteiten van een goede Agile Coach zijn samen te vatten in drie onderscheidende rollen. Een Agile Coach is technisch mentor, (team-)coach en de aanjager  van wendbaar werken. Zo laat je de Agile mindset binnen jouw organisatie groeien. Wat houden deze verschillende rollen in?

  • Als technisch mentor ken je de verschillende agile practices en tools en weet hoe en wanneer je deze inzet.
  • Als (team-)coach heb je de kennis van verandermanagement, psychologie, organisatiecultuur en -ontwikkeling.
  • Als de aanjager en vraagbaak van wendbaar werken ben je het ‘Agile geweten’ binnen de organisatie. Door het juiste voorbeeldgedrag te laten zien weet je de mensen in je omgeving te inspireren en mee te nemen in de wendbare manier van organiseren. 

agile coach

Ook Agile Coach worden?

Wil jij je (verder) ontwikkelen in deze rollen en sta je te popelen om met nieuwe Agile kennis en kunde aan de slag te gaan? Schrijf je dan nu in voor de eerstvolgende Agile Coach opleiding.

Bekijk Agile Coach opleiding

Brenda Zwart

Agile Coach

Nienke van de Hoef

Co-founder
Ik heb de overtuiging dat de publieke sector zoveel beter kan functioneren en zet me daar elke dag vol energie voor in. Complexe vraagstukken vragen om een eigenzinnige oplossingen. Mijn hart voor de publieke sector en ondernemersgeest gebruik ik voor duurzame en, waar nodig, radicale organisatieverbeteringen.