Ik ga naar het strand en neem mee..: 3 Agile HR summer reads

In deze reeks van korte blogs vind je onze aanbevelingen voor lekkere boeken om deze zomer eens te lezen of door te bladeren. Boeken over agile organiseren, het wendbaar maken van de HR of de nieuwste literatuur op coaching: je mag ze verwachten in deze reeks. In deze blog drie aanbevelingen op het gebied van Agile HR.
Date
26 juli 2018
Author
Categorieën
  • Agile

HRAgenda 2018: van agile CAO tot zwerm – Onder redactie van R. Wagner en E. Daniels

Een heerlijk boekje van ongeveer 100 pagina’s waarin je wordt bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van HR. Gevuld met foto’s en quotes lijkt het boekje een easy read, maar de informatiedichtheid is hoog. Mooie praktijkvoorbeelden van organisaties in Nederland die zich bezighouden met verschillende onderwerpen. Op de hoofdlijnen zie je de volgende onderwerpen de revue passeren: de consequenties van agile werken voor HR, het wendbaar maken van een cao, het ontwikkelen van organizational capabilities en wat dat vraagt van de individuele medewerker, het hot item diversiteit, het immer actuele onderwerp duurzame inzetbaarheid, zelfsturing in de organisatie en wat employer branding betekent voor je interne engagement. Ik heb gesmuld van het boek, ondanks de hoge informatiedichtheid leest het lekker met leuke voorbeelden van moedige mensen die durven te experimenteren om HR elke dag een stukje beter te maken. Verwacht geen antwoord op de hoe-vragen; die worden nauwelijks gegeven. Wel prikkelt het je eigen gedachten en nodigen de voorbeelden je uit om na te denken over hoe het in jouw organisatie kan werken.
Agile HR

Bestel het hier

Agile People: a radical approach for HR & Managers (That Leads to Motivated Employees) – Pia-Maria Thoren

Pia-Maria is één van de eerste Agile HR fans wereldwijd en werkt vanuit Zweden aan het wendbaar maken van organisaties vanuit een people-perspective. Haar boek dient als uitgebreide kennismaking met agile en Agile HR voor professionals die hier meer over willen weten. De geboorte van agile, maar ook hoe je op wendbare manier om kan gaan met recruitment, leren en ontwikkelen en doelen stellen komen in het boek aan bod. Pia-Maria neemt in haar boek af en toe flink stelling, wat leuk kan zijn (de toekomst van werk ligt volgens haar bij stabiele teams en niet meer bij projectteams), of minder geslaagd (de enige manier volgens Pia-Maria om motivatie in kaart te brengen is volgens het Reiss motivatieprofiel). Het boek oogt redelijk compleet en ondanks de veelbelovende titels van de hoofdstukken (rewards, recruitment, performance management, leadership, manamgement), zijn er weinig praktijkvoorbeelden in het boek waardoor het boek een hoog theoretisch gehalte krijgt. Ik zou zeggen, mocht je een (paar) regenachtige dag(en) in je vakantie hebben, pak dit boek er dan bij. Mocht je minder tijd hebben, elk hoofdstuk sluit af met een handig overzicht van ‘from -> to’, waarin Pia-Maria in één oogopslag duidelijk maakt hoe bijvoorbeeld het traditioneel performance management eruit ziet en hoe dat gebeurt op een meer wendbare manier.

Bestel het hier

Agile HR: de (on)misbare rol van HR in wendbare organisaties – Willemijn Boskma, Minke Buizer, Nienke van de Hoef, Gidion Peters en Willy Zelen

Jaha, kom maar door met de WC-eend opmerkingen, want dit boek is geschreven door mijzelf en mijn collega’s bij Scrum Company. Met inmiddels de vijfde druk en genomineerd voor Managementboek van het jaar 2018, kon ik het boek niet overslaan als aanbeveling voor deze zomer. Het boekje legt op vier niveaus uit wat wendbaar werken betekent: voor jouw organisatie, de HR afdeling, de teams in de business en het HR instrumentarium. Bedoelt om in 2,5 uur uit te lezen, vermaak je je hiermee prima op het strand. Het boek geeft veel praktijkvoorbeelden en geeft antwoord op vragen zoals: “wat verandert er voor mij als HR professional in een agile organisatie?”, “hoe kunnen we als HR afdeling meer wendbaar werken?” en “wat verwachten agile teams in de business van HR”? Het boek geeft antwoord op hoe-vragen, en nodigt jouw vooral uit om zelf te starten met kleine experimenten, zodat ook jouw organisatie in de toekomst snel kan reageren op veranderingen.

Bestel het hier