Nieuw: filmpje ‘Wat is Agile werken?’

Vaak krijgen we de vraag wat agile nu betekent. En wat het verschil is tussen agile en Scrum. Over laatstgenoemde hebben we de inmiddels meer dan 31.000x bekeken explanimation Scrum in minder dan 5 minuten gemaakt.
Date
9 januari 2017
Author
Gidion Peters
Categorieën
  • Agile

Onze nieuwe video ‘Wat is agile werken?’ legt uit wat de belangrijkste kenmerken zijn van agile werken en hoe je daar als organisatie mee aan de slag gaat. Om zo sneller in te kunnen spelen op een snel veranderende buitenwereld. Bekijk hem hier:

Verdere uitleg over agile vind je hier: https://www.organizeagile.nl/wat-is-agile/
Als je zelf de tekst van het filmpje wil gebruiken voor presentaties of andere toepassingen, vind je hieronder de voice-over.


Hiërarchie is lange tijd bepalend geweest in organisaties. Maar tijden veranderen. Organisaties willen flexibel zijn, met minder managers en meer toegewijde teams. Zo kunnen ze sneller inspelen op verandering: ze zijn agile.
Agile is een flexibele manier van organiseren 4 dingen in praktijk brengt:

  • een flexibele strategie
  • multidisciplinaire teams
  • korte cycli
  • en visueel werken

Ook bij Food Co. wordt agile gewerkt. Dus ook door Anna en haar team. Samen willen ze een een nieuw product ontwikkelen., Namelijk een gezond koekje. Hoe doen ze dat op een agile manier?
Eerst formuleert haar team een flexibele strategie. Ze maken geen uitgebreide plannen, maar gaan ontdekken wat het beste product kan worden. Ze houden zo maximale ruimte om bij te sturen.
Een agile organisatie als die van Anna heeft multidisciplinaire teams, die zelfstandig snel kunnen handelen en mogen experimenteren. Ze kunnen zelf hun werk organiseren en verantwoordelijkheid nemen, zonder tussenkomst van een projectmanager of lijnmanager.
In korte cycli krijgen agile organisaties resultaten voor elkaar. Dit helpt teams om op korte termijn iets waardevols te bereiken. In een vast ritme van 1 of 2 weken kan het team telkens bijsturen. Geholpen door klanten en stakeholders.”
Een Agile team staat rond borden waarop werk is gevisualiseerd. In één oogopslag kunnen Anna en de andere teamleden zo zien waar ze voor gaan, hoe hun voortgang is en welke signalen er uit de omgeving komen.
Flexibel, multidisciplinair, korte cycli en visueel. Dat zijn de vier kenmerken van een agile organisatie.
De belofte van agile is, dat Anna in haar organisatie sneller succesvol een gezond koekje kan lanceren, en daarbij meer autonomie en plezier in haar werk heeft.
Daarom zijn steeds meer organisaties aan het ontdekken wat agile voor ze kan betekenen, en werken ze met Agile coaches om te kunnen
veranderen.
Hoe zou jouw organisatie zich kunnen ontwikkelen met Agile?

Gidion Peters

Co-founder