Scrum Company zet teamscan in voor agile transformaties

Wanneer werk je nu agile in je organisatie? Wij zien vanuit onze brede ervaring met agile veranderen vier belangrijke kenmerken: flexibele strategie, multidisciplinaire teams, in korte cycli én visueel werken. In de transformaties die we begeleiden, rees de wens naar een scan om het agility niveau van teams in kaart te brengen. Inmiddels zetten we de Agility Teamscan in bij verschillende opdrachtgevers. We delen onze ervaringen graag met je.
Date
19 juli 2017
Author
Michiel van Gerven
Categorieën
  • Scrum

Breng de wendbaarheid van je team in kaart

Hoe meet je de agility van het team en de individuen erin? De Agility Teamscan is een middel om zaken transparant en inzichtelijk te maken. Het team kan samen (met de agile coach) kijken hoe teamresultaten en samenwerking verbeterd kunnen worden.
De teamscan is absoluut niet bedoeld om teams te beoordelen. Alle antwoorden zijn tenslotte relatief en, belangrijker, we willen graag een zo eerlijk mogelijk beeld krijgen van het team en zijn individuen. Zodra we hier performance en beloning aan verbinden neemt het risico op gewenste antwoorden toe.

Voor wie?

De Agility Teamscan kan ingezet worden bij zowel startende agile teams als bij teams die al een tijd met elkaar werken. De uitkomsten zijn in beide gevallen zeer waardevol omdat het een team inzicht geeft hoe ze de performance kunnen verbeteren.
Recent hebben we de Agility Teamscan gebruikt bij een grote retailer. Hier diende de scan als startpunt voor een discussie met product owners en scrum masters, over waar teams meer coaching en begeleiding nodig hebben.

Zoek de verdieping

De scan is een middel, geen doel op zich, net als agile organiseren. Zet de scan dan ook zo in dat deze de agile mindset helpt vergroten binnen jouw team en organisatie. We begeleiden je hier graag bij.
Kijk ook niet alleen naar de uitslag maar verdiep je in de achterliggende data en de antwoorden. Bespreek deze met het team. Pas als je de redenen weet van gedrag en van het getoonde team agility level, kun je werken aan performance verbetering. En dat weer als doel om voor de klant snel en waardevol resultaat te leveren.

Ga aan de slag met de resultaten

De Agility Teamscan laat al verschillende resultaten zien. Bij een team van programmeurs kwam bijvoorbeeld uit de scan naar voren dat de teamleden gedemotiveerd waren door het ontbreken van een duidelijk teamdoel en constant wisselende prioriteiten. Het gesprek met hen en hun opdrachtgevers aangaan leverde een duidelijke richting en nieuwe energie op.
Bij een ander team bleek dat er wel heel hard gewerkt werd, maar niet aan de juiste dingen. Doordat het team de klant uit het oog verloren was en teamleden vooral als individuen aan het werk waren was de nuttige productie sterk teruggelopen.
Benieuwd naar de Agility Teamscan en weten wat deze voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op!

Michiel van Gerven