Succes van een agile transformatie zit niet in agile dóen maar in agile zíjn

Dat steeds meer organisaties agile werken, dat is niets nieuws. Uit ons onderzoek onder ruim 200 (HR-)leiders en professionals in negentien landen, bleek dat 63% van de organisaties agile manieren gebruikt. Toch bestaat er een misvatting als het gaat om agile denken en agile doen. We vertellen je graag waarom denken en doen niet hetzelfde is.
Date
15 december 2022
Author
Nan van Grootel
Categorieën
  • Agile
  • Agile mindset
  • Agile transformatie

Regelmatig komen organisaties met het verzoek: wij willen een agile transformatie. Wat klanten meestal bedoelen is dat ze agile willen werken met sprints, reviews en een scrum- of kanbanbord. Een goed begin, maar het is geen volledige agile transformatie. Agile zijn gaat niet alleen om wat je doet als organisatie. Een andere manier van denken zorgt ervoor dat je agile bent. Zie het zo: agile zijn is een oorzaak, agile werken is het gevolg.

Wat moet ik doen én is nodig?

We leven in een VUCA-wereld. Een mooie term die de huidige wereld omschrijft als vluchtig, onzeker, complex en dubbelzinnig. Hierdoor zijn veel dingen niet meer goed te voorspellen. En veel organisaties lopen hier tegenaan. Om toekomstbestendig te zijn, kan agile zijn veel oplossen. Maar wat is agile zijn? In een notendop: bedenk bij moeilijke uitdagingen constant wat je moet doen en wat er nodig is. Als je dat als organisatie iedere dag doet, dan ben je agile.

Agile zijn is een proces

Maar hoe werkt dat in de praktijk? Door op een andere manier na te denken over processen of problemen binnen je organisatie, ben je in staat om snel van koers te veranderen. Voorbereid zijn op problemen die kunnen ontstaan, lijkt simpel maar is het niet. Zo begint het al met het loslaten van algemene oordelen en opvattingen in je werkveld. Je moet openstaan voor wat er komt. Jezelf als organisatie steeds weer opnieuw uitvinden. Het is een proces om uiteindelijk agile te zijn. Vergelijk het met een huwelijk. Je bent niet ineens getrouwd. Daar gaat een heel proces aan vooraf.

Zet in op multidisciplinaire teams

Maar er is meer nodig om agile te zijn. In praktische zin heeft een organisatie voor deze aanpak verschillende specialiteiten nodig. Nu hebben veel organisaties specifieke kennis en kunde in één team, bijvoorbeeld een marketingteam of IT-team. Om agile te zijn, is het ook belangrijk om verschillende rollen samen te brengen in een multidisciplinair team. Aan de agile coach de taak om uit te leggen wat je nodig hebt. Als je dat verschil begrijpt, dan werk je echt toe naar een volledige agile transformatie.

Wil je weten of jouw organisatie agile moet doen of denken? Laat het ons weten! Dan zitten we een uurtje en kijken we wat je nodig hebt. Of als je eerst een opleiding wilt volgen om meer begrip te hebben, dan kan dat ook een goede eerste stap zijn.

Meer lezen over ons onderzoek onder HR leiders en professionals?

Nan van Grootel

Agile Coach & Transformatie Consultant
Uitdager, no-nonsense, vragensteller