Superhelden retrospective

Een superstart maken in het nieuwe jaar? Daarbij is terugblikken belangrijk. Wat zijn verbeterpunten en waar liggen kansen voor jouw organisatie? Één van de deelnemers van onze Agile Coach opleiding, heeft een mooie retrospective voor je gemaakt wat jou hierbij kan helpen.
Date
7 januari 2019
Author
Michiel van Gerven
Categorieën
 • Scrum

Even voorstellen..

Mijn naam is Timo Sas en ik ben per 1 januari 2019 gestart als Agile Coach bij ING. Tot en met 2018 was ik nog actief als accountmanager bij Private Banking. Vorig jaar ben ik gestart met mijn overstap naar de nieuwe rol van Agile Coach, door stage te lopen bij verschillende teams, veel te lezen maar ook door de Agile Coach opleiding bij Scrum Company te volgen.

Tijdens het laatste blok, mocht ik de retro verzorgen. Dit is de Superheldenretro, die werkt als volgt.

Werkwijze Superheldenretro

Benodigdheden: stiften en post-its in verschillende kleuren

 1. Kies als team een superheld die representatief is voor jullie afdeling (of bedrijf).
 2. Vraag je af welke superkrachten jullie superheld moet hebben. Kies er allemaal vijf en schrijf deze op een post-it.
 3. Verzamel al de genoteerde superkrachten en zoek naar overlap plus welke superkrachten het meest genoemd worden.
 4. Afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van de stapels post-its per superkracht, kiest de Agile Coach een aantal superkrachten uit waarmee we verder gaan. Bijvoorbeeld een top 5 van de grootste stapels.
 5. De vraag is vervolgens voor elk van de deelnemers, welke van de superkrachten zij al denken zelf te beheersen. Plaats per deelnemer op superkracht (post-it) een stip als je vindt dat je deze beheerst.
 6. Selecteer nu de superkracht(en) die in de gezamenlijke top 5 van dit team staat, maar waar weinig of geen stippen op staan. Als het ware de achilleshiel van de superheld van deze afdeling en blijkbaar een kracht die voor dit team verder ontwikkeld dient te worden. Belangrijk is uiteraard om een actie te koppelen aan het ontwikkelen van deze kracht.
Superheld retro

 

Resultaat van onze eigen retro

 1. Onze superheld is Captain Agile, hij redt organisaties in plaats van mensen. Welke superkrachten heeft hij daarvoor nodig?
 2. Na verzameling van de superkrachten, bleven vier grotere stapels over.
 3. De top 4 van de Agile Coach was in dit geval: ‘energie’, ‘goed luisteren’, ‘flexibel’ en ‘analytisch’.
 4. ‘Energie’ kreeg twee stippen, ‘flexibel’ één stip en ‘analytisch’ drie stippen bij de keuze van de deelnemers voor de reeds aanwezige krachten.
 5. De kracht zonder stippen was in dit geval ‘goed luisteren’. Inderdaad niet onbelangrijk voor een coach, dus heeft het team een actie bedacht om deze kracht te ontwikkelen. Deze actie volgt bij de aankomende training in de vorm van een bal die kan worden toegegooid aan de persoon die zijn mening geeft. Het ontvangen van de bal geeft de mogelijkheid aan de ontvanger om de opmerking te herformuleren in een vraag.

 

Wat zijn jouw superkrachten?

Michiel van Gerven