Terug naar school voor IC-Agile accreditatie

Daar zit ik dan: 28 juli om 10.00 uur ‘s ochtends in een Zoom-meeting. Aan de andere kant van het beeldscherm zit Karen, één van de mensen bij ICAgile die gaat beslissen of ik een hoogwaardige training Business Agility Foundations kan geven. Bij Karen is het al avond. Ze is een Zuid-Afrikaanse die in Nieuw Zeeland rondtrekt met haar camper. Om trainingen te kunnen geven namens ICAgile die kwalitatief goed zijn, moet ik haar nu laten zien dat ik het trainersvak onder de knie heb.
Date
30 september 2022
Author
Nan van Grootel
Categorieën
  • Agile
  • Agile certificering
  • Agile trainingen

Zenuwen

Ik heb tegen iedereen die vroeg of ik zenuwachtig ben gezegd: “Nee joh, even voorbereiden en dan een uurtje een goed gesprek; dat komt he-le-maal goed.” En het gekke is dat ik het ook zo voel. Tot nu. Nu is er geen weg meer terug en gaat iemand aan de andere kant van de wereld toch echt bepalen of ik goed genoeg ben. Ineens krijg ik de zenuwen. Wat als ik niet slaag? Hoe ga ik dat mijn collega’s uitleggen? Karen is gelukkig heel relaxed en is vooral nieuwsgierig naar hoe ik naar agile werken kijk en wat mijn ervaring is. Als ik haar vertel dat ik ook veel lees over (agile) transformaties daagt ze me uit door te vragen welk boek mij de laatste tijd is bijgebleven. Gelukkig ligt het naast me en toon ik vol trots ‘Reinventing Organizations’. Als ze super enthousiast reageert omdat ze het ook gelezen heeft, weet ik het zeker: deze certificering komt inderdaad he-le-maal goed.

Aan de bak

Mijn zelfverzekerdheid wordt met beide benen op de grond gezet. Ik moet serieus aan de bak. Ik moet haar bij een aantal onderdelen van de Agile Scrum training laten zien welke theorie ik gebruik en hoe ik die uitleg. Dit is behoorlijk serieus. Ik moet ook een oefening simuleren en besluit een experiment te doen door een oefening via Zoom te doen die ik nog nooit online gedaan heb. Volgens mij kan Karen mijn experimenterende houding wel waarderen. We lachen veel en discussiëren inhoudelijk over hoe je leerstof het beste overbrengt. Ik kom echt niet weg met mooie praatjes want Karen vraagt stevig door en wil écht weten of ik een sterke basis heb. Het geeft mij wel een fijn gevoel omdat ik me realiseer dat we dit voor niemand anders doen dan voor al die deelnemers aan onze trainingen en opleidingen. Alleen het beste is goed genoeg.

Yes!

Voor we het weten is het uur voorbij en ronden we af. Het verlossende woord? Ik ben vanaf nu officieel geautoriseerd om ICAgile certificaten uit te reiken aan onze deelnemers. Dus je bent ontzettend welkom om een training bij me te volgen. De eerste geef ik op 28 november. En die zal ik met trots geven. Ik beloof je dat ik op de eerste dag iets lekkers zal uitdelen om te vieren dat ik niet zenuwachtig was. Of toch wel?

Wil je weten wat je gaat leren? Download dan deze factsheet.

Nan van Grootel

Agile Coach & Transformatie Consultant
Uitdager, no-nonsense, vragensteller