Agile certificering als quick fix? Dit is waarom je liever voor de inhoud kiest

In de huidige agile opleidingswereld is het een behoorlijke wirwar aan aanbieders van certificaten. Zonder certificering tel je niet mee. Ergens voelt die enorme vraag aan als een behoorlijke hype. En toch was de vraag voor ons niet óf we hierin mee moesten gaan, maar hoe?
Date
5 juli 2022
Author
Nan van Grootel
Categorieën
  • Agile
  • Agile certificering
  • Agile trainingen

In de praktijk blijkt dat kandidaten graag een kwaliteitsgarantie willen. Het bewijst de officieel behaalde kennis. Maar een examen doen met alleen meerkeuzevragen, daar geloven we niet in. Een examen is een momentopname, maar het zegt niet alles over wat iemand écht kan. Om toch aan de vraag van certificering te voldoen, koos Scrum Company voor IC Agile als onze certificeringspartner. Dit is de enige organisatie die competentiegericht traint en naar certificering toewerkt, door te kijken naar het leerproces. We kijken naar iemands kwaliteiten, talent en ervaring. Je kunt ook zeggen dat we de meer ‘zachte’ kant van de zaak belichten.

Hoe werkt het?

IC Agile ziet agile niet als een proces, methode of kader, maar als een manier van denken waarbij je als deelnemer onzekerheden toelaat, uitdagingen omarmt, mensen aanmoedigt en falen ziet als leermoment. Waar een cursist zich nog weleens kan verschuilen achter een laptop, is dat hierbij niet het geval. Het is belangrijk om echt deel te nemen aan een lesdag op locatie. Verder ga je onder andere aan de slag met een stuk theorie, een opdracht die je uitvoert binnen je eigen organisatie en je geeft een presentatie. Het gaat er niet om of je alleen maar goede antwoorden geeft, maar dat je juist laat zien dat er verbetering en groei zit in het leerproces. We kijken ook veel meer naar iemands competenties. Als je al deze verschillende onderdelen afrondt, dan pas ontvang je een agile certificaat.

Bij ons verdien je het agile certificaat ook echt

Deze aanpak doet vast wat wenkbrauwen fronsen. De nadruk ligt op het geven van een goede presentatie en het aantonen van groei, maar wat is er mis met het afleggen van een examen? Toch zijn we van mening dat een training geen quick fix is, maar een investering in continue ontwikkeling. We willen niet gewoon kennis in iemand stoppen, maar kijken liever naar je houding en gedrag. Bij ons moet je nou eenmaal echt zweten.

Lees meer over onze IC Agile certificering

IC Agile gecertificeerde trainingen

Volg nu één van onze gecertificeerde trainingen:

Meer weten over Agile organiseren?

Download onze pinkpaper en lees meer over Agile organiseren en onze werkwijze.