Nieuw filmpje: Agile HR – De nieuwe rol van HR in wendbare organisaties

Vaak krijgen we de vraag wat Agile HR nu inhoud. Onze nieuwe video ‘Agile HR - De nieuwe rol van HR in wendbare organisaties’ legt uit wat Agile HR is en welke rol HR heeft in een wendbare organisatie. Bekijk hem hier:
Date
6 juni 2018
Author
Gidion Peters
Categorieën
  • Agile

Wil je zelf de tekst van het filmpje gebruiken voor presentaties of andere toepassingen, dan vind je hieronder de voice-over.


Wendbaarheid is geen luxe meer; het is misschien wel de belangrijkste competentie van organisaties vandaag de dag. Dat zorgt voor een fundamentele vernieuwing van hoe we naar HR kijken. Dit noemen we: Agile HR. Een wendbare organisatie werkt vaak met multidisciplinaire, zelforganiserende teams. Die kunnen verschillende traditionele HR-taken overnemen. De teamleden zoeken opleidingen met elkaar uit, werven samen nieuwe collega’s en gaan soms zelfs over elkaars beloning.

HR als wendbare afdeling

Al die verandering in organisaties schept kansen. Het gaat bij Agile HR om de unieke kans om de organisatie én HR zelf wendbaarder te maken. Dat kan op verschillende manieren. Als de HR-afdeling nog een aparte afdeling is, kan deze zelf wendbaar gaan werken. Bijvoorbeeld door Scrum of Kanban, of.. Agile Portfolio Management. Hierbij maak je visueel -en transparant- aan welke grote HR-projecten je werkt, en waarom je als afdeling bepaalde keuzes maakt. Bijsturen gebeurt voortdurend, in samenwerking met interne klanten en stakeholders. Op die manier is de HR afdeling constant bezig met de dingen die er toe doen.

HR-instrumentarium

Dan zijn er traditionele HR-instrumenten die aan vervanging toe zijn. Zoals de strategische personeelsplanning, waarbij je lange termijn plannen maakt voor hoe je personeelsbestand zou moeten veranderen. Maar die gaat nog teveel uit van voorspelbaarheid en wordt vaak in isolatie gemaakt door HR.
In plaats daarvan kun je Big Room Planning bijeenkomsten houden. Daarbij delen alle teams eens in de 4 maanden hun kwantitatieve en kwalitatieve behoeften aan nieuwe teamleden. En daarmee gaan ze concreet aan de slag. Dankzij Big Room planning is het werven van nieuwe mensen een opgave van iedereen geworden. Iedereen in de organisatie gaat zich verantwoordelijk voelen voor het aantrekken van het juiste talent.

Nieuwe rollen

Ook is er een kans voor HR-professionals om nieuwe rollen aan te nemen. Vanuit rollen als purpose-ontwikkelaar, trendvertaler, agile coach helpen ze teams en medewerkers om slim samen te werken en met plezier naar hun werk te gaan. Neem bijvoorbeeld de rol van de Employee Experience Ontwerper. Die richt zich op het verbeteren van de ervaring van de medewerker in de organisatie. Deze Employee Experience Ontwerper is erop gericht om de dienstverlening aan een medewerker zo persoonlijk en plezierig mogelijk te maken, tijdens elke stap op zijn reis door de organisatie.
Uiteindelijk gaat wendbaarheid om een manier van denken. Daarbij is niet ‘beheersen en controleren,’ maar ‘leren en anticiperen’ belangrijk. Met als doel: de klant blij maken. Dankzij krachtige, en zelfstandige teams. HR heeft een sleutelrol bij het verspreiden van die manier van denken. Daarom hebben we het boek Agile HR geschreven, waarin we de praktijk van Agile HR met verschillende cases illustreren.

Meer lezen over Agile HR? Bekijk het Agile HR boek, inmiddels in zijn 4e druk en genomineerd voor managementboek van 2018, of word lid van de Agile HR Community

Gidion Peters

Co-founder