De 3 eigenschappen van een goede scrum master

Scrum projecten kunnen niet zonder scrum master. Het groeiende aantal scrum projecten heeft de scrum master binnen no time getransformeerd tot een gewild fenomeen. De vacatures liggen vooral in de softwareontwikkelingsbranche voor het oprapen. Bedrijven als Booking.com, Bol.com en Amazon smachten naar deskundige fulltime werkende scrum masters. Maar ook buiten de IT zie je steeds meer vraag ontstaan. Na het selecteren van een aantal sollicitanten, blijft het voor een team spannend om de juiste scrum master te kiezen. Er moet natuurlijk een klik zijn, maar de scrum master moet ook deskundig, flexibel en gewoon goed zijn. Hoe weet je nu of een scrum master écht goed is? In deze blog de drie archetypische eigenschappen van een scrum master.
Date
6 april 2016
Author
Gidion Peters
Categorieën
  • Scrum

Scrum draait bovenal om het flexibel organiseren van projecten. Teams luisteren naar de buitenwereld, documenteren zo min mogelijk, experimenteren naar hartenlust en nemen snel beslissingen. De scrum master is de processpil van dit geheel. Hij of zij brengt deze agile manier van denken en organiseren op prikkelende wijze over op het team, met de volgende eigenschappen:

1. Een scrum master is een flexibiliteitsadept


Beginnende scrum teams kunnen wel wat extra houvast gebruiken. Er staan nieuwe type werkzaamheden op de planning en de teamleden moeten leren ingesleten patronen te doorbreken. Mensen die nooit eerder scrumden, maken een grote omschakeling en moeten vooral leren ideeën over grip en controle los te laten. Dat kan onzekerheden met zich meebrengen.
Een scrum master zorgt ervoor dat teamleden ontspannen, optimistisch en toch flexibel aan het werk gaan. De scrum master is daarin een rolmodel voor het team. Hij werkt zelf uitermate flexibel en kan makkelijk schakelen, prioriteren en met anderen verbinden, op elk niveau. Hij ziet in afspraken die lijken te knellen, toch een opening. Zelfs een ogenschijnlijk dichtgetimmerd budget blijkt flexibel in te zetten; daar heeft de scrum master wel een agile oplossing voor. Té afhankelijk zijn van andere partijen is voor hem ook geen optie, hij zorgt voor dynamische relaties met de buitenwereld. En hij laat ruimte voor creatieve denkprocessen, bij zichzelf en bij het team.

“Hoorde ik daar iemand het woord ‘plan’ zeggen? Gaan we scrum gebruiken om plannen te schrijven? Nee toch!”

2. Een scrum master is een procestechnoloog


De scrum master is daarnaast voortdurend met het proces bezig. Hij begeleidt verschillende processtappen, kijkt vooruit en zorgt ervoor dat het team de ruimte heeft om zelf het proces te verbeteren.
Een scrum master houdt altijd gepaste afstand van de inhoud, want zijn focus ligt op de procesinrichting, ofwel de ‘sociale technologie’ van het team. Een voorbeeld is dat sprint planningen soms nog teveel tijd kosten. De scrum master bedenkt dan een versnellende oplossing: kunnen teamleden niet zelf hun boodschappenlijstje voor de sprint in koppeltjes uitwerken en die samen bespreken? Zo test en ontwikkelt de scrum master zijn procesoplossingen samen met het team.

“We zijn veel te afhankelijk van het marketingbureau, kunnen we die niet meer bij onze sprints betrekken?”

3. Een scrum master is een energieke coach

Scrum heeft een hoog energieniveau. In de bijeenkomsten, brainstorms en werkmomenten in het scrum proces moet je die energie terug kunnen zien. Dat betekent niet te veel zitten of hangen, ‘ja-maars’, wollige discussies, zijdiscussies of politiek gekonkel. Wat je meer wilt terugzien, is een actieve houding, optimisme, humor en telkens op elkaar voortbouwende teamleden.
Een team wordt daarbij geholpen en geïnspireerd door een energieke scrum master. Die helpt om van een team een hecht clubje te maken. Hij faciliteert bij het samenwerken, het vieren van successen, het doorlopen van snelle en effectieve bijeenkomsten en organiseert regelmatig een goed persoonlijk (groeps)gesprek.
De scrum master weet wat een pep-talk is en ziet oplossingen en mogelijkheden die hij met energie met het team weet te delen. Wanneer er negatieve gedragspatronen in het team zitten, helpt de scrum master om deze te spiegelen en er samen uit te komen.

“Jongens, ik heb een nieuw agile spel bedacht, doen jullie mee?”

Vind en verbeter de scrum master

Een scrum master vervult zodoende een verantwoordelijke en complexe rol. Een scrum master is niet bang voor complexiteit, heeft gevoel voor goedlopende processen en voor creatieve oplossingen. Daarnaast beschikt hij over een aardige portie mensenkennis en houdt hij zijn team energiek. Zo helpt de scrum master afwisselend als flexibiliteitsadept, procestechnoloog en energieke coach het team vooruit. Een rol die op veel vlakken verschilt van wat we van regulier projectmanagement gewend zijn.
Hoewel het basale eigenschappen zijn, is het vinden van een scrum master die hieraan voldoet een uitdaging. Scrum masters die er nog niet helemaal zijn, kunnen ook zelf een coach in de arm nemen om zich er verder in te ontwikkelen. Zo professionaliseert het scrum master vak zich verder en worden teams geholpen door steeds betere scrum masters.

Zelf aan de slag met scrum? Start 12 februari met onze 2-daagse Agile Scrum Wintercourse en leer alles over Scrum!

Gidion Peters

Co-founder