De meerdere gezichten van een agile coach

Als agile coach begeleid je organisaties bij de transformatie naar agile werken. Hierbij is het aannemen van verschillende rollen belangrijk. Dat is niet altijd makkelijk. Het Japanse Shu-Ha-Ri voor training en vorming helpt hierbij. Door de verschillende fases waaruit het systeem bestaat, is schakelen belangrijk. En laat dat nou ook essentieel zijn voor een agile coach.
Date
18 november 2022
Author
Nan van Grootel
Categorieën
  • Agile
  • Agile coaching

Als agile coach wil je snel schakelen tussen de verschillende rollen. Dit is een van de moeilijkste dingen van het begeleiden. Niet alleen is snel handelen binnen bepaalde rollen belangrijk, maar ook duidelijk maken in welk procesonderdeel je zit. En hoe mooi een proces op papier lijkt, in de praktijk blijkt vaak dat de fases constant door elkaar lopen.

Shuhari-systeem helpt bij constant schakelen

Het Japanse Shuhari is een interessant model om te gebruiken als agile coach. Shuhari komt oorspronkelijk uit de vechtkunst. In het systeem zien we drie verschillende niveaus van meesterschap. Het eerste niveau is de Shu-fase waarin je instrueert. In de tweede fase, de Ha-fase, is de coaching belangrijk. En de Ri-fase is de laatste stap, waarin je vooral adviseert.

Shu-fase: Volg de regels

Je begint met de instrueerfase. In deze Shu-fase ben je als instructeur de overbrenger van de regels. Het team gaat met deze regels aan de slag. Het is belangrijk om in deze fase duidelijke kaders te schetsen. Zo ervaren deelnemers hoe het is om echt volgens de basisregels te werken. Je geeft in deze fase geen ruimte voor kritiek of andere ideeën. De rol van instructeur is vaak niet de meest geliefde rol binnen het coachingschap. Toch is het heel belangrijk om echt de tijd te nemen voor deze fase.

Ha-fase: Breek de regels

In de Ha-fase die daarop volgt, is het de taak van de coach dat de teams de regels doorbreken. Door te stimuleren om fouten te maken, ontstaan nieuwe inzichten. Hierdoor worden deelnemers kritischer en eigenwijzer. Ze zien in wat werkt voor hun team. Je bent als coach in deze fase echt aan het coachen. Goede vragen stellen is essentieel. En daarbij is maatwerk leveren ook belangrijk.

Ri-fase: Maak de regels

In de Ri-fase ben je de consultant. Een team heeft in deze fase alle technieken onder de knie én eigen gemaakt. Je geeft geen antwoorden en je bent nu veel meer aan het waarnemen. Als agile coach zet je hier je eigen ‘ego’ aan de kant. Uiteindelijk zijn de coach en het team in deze fase gelijkwaardig. De leerling wordt nu de meester en zo kan het team op eigen kracht verder.

Heb je al ervaring als agile coach en ben je toe aan meer verdieping? Wij leren je graag meer in onze training.