Menno Lanting geeft je geen handleiding hoe het boek te lezen, maar zegt “lees als je weinig tijd hebt hoofdstuk 6, een soort samenvatting van het boek”. Zo gezegd, zo gedaan. Hoofstuk 6 leest lekker weg en er worden legio aan voorbeelden genoemd en concrete tips gegeven. Lanting stelt dat snelheid, kunnen veranderen, experimenteren en falen en leren de kern van ondernemen en werken zijn. Hij vat dit in principes, verschillende daarvan vertonen sterke parallellen met de projectaanpak Scrum.
Leven lang leren: leerling en leraar tegelijk
Eén van de belangrijkste instrumenten om van te leren als organisatie is feedback vertelt Lanting. Hij praat hier vooral over de feedback binnen organisaties, maar wat mij betreft kan het ook gaan over feedback van je klanten. Feedback binnen een organisatie en feedback van klanten zit volledig verweven in Scrum. Met de retrospectives evalueert het scrumteam zijn prestaties, geven de teamleden elkaar feedback en maken ze werkafspraken om het werkproces te verbeteren. Met de reviews lever je je (tussentijdse) resultaten op en haal je feedback op van je klanten en stakeholders.
Slimmer en sneller werken
Eén van de dingen die aan de orde komt, is dat veel tijd verloren gaat aan e-mail in organisaties. Het gevaar van veel e-mail is dat je aandacht versnipperd raakt, terwijl focus veel meer oplevert. Een mooie oplossing komt uit het boek de 4-urige werkweek van Tim Ferris. Hij suggereert je werk in batches op te delen, geconcentreerde periodes van tijd, waarin je een bepaalde activiteit snel en gefocust uitvoert. Dit is precies wat er bij Scrum gebeurt. Je werkt in korte iteraties, waarin je als team gefocust en samen aan één product werkt. Dit zorgt voor energie bij teamleden, minder e-mail en versnelling.
Transparantie
Als je als organisatie transparant acteert, heeft dat een positieve invloed op je innovatievermogen volgens Lanting. Het scrumbord zorgt bij Scrum voor ongeëvenaarde transparantie in organisaties en in scrumteams. Het maakt inzichtelijk hoe teams ervoor staan, ook als dingen niet goed gaan. Dit motiveert om oplossingen aan te dragen, kennis te delen en te gaan voor een nog beter resultaat.
Kortom een inspirerend hoofdstuk en tijd om de rest van het boek te gaan lezen. Wil jij je organisatie ook transformeren naar een speedboot, aarzel dan niet om het eens met Scrum te proberen!