Scrum en verder: verbreding van je agile toolkit

Dit blog is geschreven door Marielle Roozemond (Hogeschool Rotterdam, eigenaar Agile Communicatie) en Gidion Peters, beiden auteurs van het boek 'Scrum in Actie'
Date
25 januari 2016
Author
Gidion Peters
Categorieën
  • Agile

Scrum is een laagdrempelige aanpak om projecten op een wendbare manier uit te voeren. Zoals in Scrum in Actie is te lezen kan je er uiteenlopende dingen mee doen, zoals je huis verbouwen, het versnellen van innovatie of het ontwerpen van een brug. Als scrum naar meer smaakt kan je tegen uitdagingen aanlopen die Scrum te boven lijken te gaan. Voor die situaties zijn er aanpakken die goed te combineren zijn met Scrum, omdat ze op dezelfde agile filosofie gebaseerd zijn:

  • korte cycli van leren en verbeteren
  • het elimineren van verspilling
  • zelforganisatie van teams

Echte agile wizards vinden het leuk om met een brede toolkit op pad te gaan en te kijken waar verschillende aanpakken elkaar versterken. Zo heb je namelijk voor iedere organisatie een passende oplossing. Hier zijn vier toppers die in geen enkele toolkit mogen ontbreken.

Agile project management

Soms is scrum wel genoeg om direct resultaten te halen, maar niet genoeg om door de interne projectenorganisatie geaccepteerd te worden als project management methode. Dan wordt het tijd om Agile Project Management van stal te halen. Dat biedt een raamwerk waarin werken met scrum past als het spreekwoordelijke potje op het dekseltje. Het raamwerk zorgt ervoor dat de snelheid van werken blijft en de projectenorganisatie toch de zaken krijgt die ze nu eenmaal van projecten willen hebben, zoals bijvoorbeeld de business case, de escalatieprocedures en het risico management.
Het DSDM consortium ontwikkelde het AgilePM raamwerk en was in 2001 met de afgevaardigde Arie van Bennekum mede-opsteller van het Agile Manifesto. Meer weten? www.agileconsortium.net

Holacracy

Het klassieke ‘functiehuis’ waarin werknemers in (grote) organisaties worden ingedeeld, en die vaak bepalend zijn voor status, hiërarchie en beloning, staat onder druk. Het is te star en te beperkend voor organisaties in ons tijdperk van verandering. Holacracy is een sociaal systeem dat de klassieke management hiërarchie op zijn kop zet. Het betekent een radicale verplatting van je organisatie, die via het gebruik van sociale cirkels en rollen, zich permanent opnieuw organiseert. Een mooie match met scrum, dat zonder managers in de buurt, nog sneller kan leveren.
Meer weten? Lees het boek ‘Holacracy’ van Brian Robertson en bekijk het filmpje

Agile Portfolio management

Kun je met een programma of een afdeling ook ‘scrum style’ werken? Dat kan, maar vereist een andere agile insteek dan bij projecten gebruikelijk is. Het Agile Portfolio is een visuele werkwijze waarin je in één oogopslag ziet waar je als groep naartoe wilt en wat je daarvoor doet. Met een canvas aan de muur van ruim 2 bij 2,5 meter en herhalende, strak gefaciliteerde bijeenkomsten, brengt een programmateam of afdeling elkaar op de hoogte en maak je beslissingen over richting en prioriteiten.

 

Lean StartUp

Innovaties scrummen gaat beter als je Lean StartUp gebruikt. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden hoef je niet een nieuw bedrijf te starten om de methode voor je te laten werken. Je kunt er ook mee uit de voeten binnen een bestaand bedrijf of in de publieke sector. Kern van de methode is dat je zo snel mogelijk een houtje-touwtje versie van je product of dienst in de markt zet en dan via gevalideerd leren en bijstellingen steeds beter erachter komt waar je klanten voor warm lopen. Dit klinkt misschien als flierefluiterig geëxperimenteer, maar vergis je niet: het is een gedisciplineerd proces waarbij nauwgezette innovation accounting een sleutelrol speelt.
Meer weten? Lees het boek van ‘Lean StartUp’ van Eric Ries. Op Youtube vind je een video van drie kwartier waarin hij het zelf uitlegt.

Doorontwikkeling

Met deze en andere agile tools kan je je toolkit aanvullen. Er dienen zich vanzelf praktijksituaties aan waarin je ermee kunt experimenteren. Daarmee draag je niet alleen bij aan de wendbaarheid van je organisatie, maar help je ook met de doorontwikkeling van agile buiten de IT.

Gidion Peters

Co-founder