Waarom Scrum meer is dan een trucje

Regelmatig krijgen we bij Scrum Company de vraag of we de heisessie van de directie even komen scrummen. Het lijkt tegenwoordig zo gemakkelijk: men neme een paar post-its en voila, gij zijt aan het scrummen. Scrum is een buzzwoord geworden: iedereen gebruikt het voor scrumachtige werkvormen met post-its. Maar hoe zit de vork nu echt in de steel? Kan dat eigenlijk; een dag scrummen? De kern van Scrum is simpel: met een team dat kortcyclisch werkt aan een voor iedereen helder doel én een gecommitteerde product owner ben je al een heel eind. Maar let wel: in de praktijk is dit pas het begin. Scrum kent een grote organisatiekundige component die niet onderschat moet worden.
Date
12 januari 2016
Author
Nienke van de Hoef
Categorieën
  • Scrum

Het agile kompas

Scrum is een framework dat te herleiden is tot het agile gedachtengoed. De agile filosofie bevat een heilig vertrouwen in mulltidisciplinair, kortcyclisch en visueel samenwerken om zo in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden. Dit brengt een paradigmashift met zich mee die nodig is om agile te werken en daarmee ook Scrum toe te kunnen passen. Je moet je continu afvragen waarom je doet wat je doet: op welke manier creëren je acties waarde voor je klant? Scrum is dan ook een valuebased aanpak. Je begint met het opleveren van de resultaten die de meeste waarde hebben om het einddoel te bereiken. Deze, vaak verslavende, manier van werken, geeft een verwonderende blik op de wereld. Dagelijkse zaken die we als gegeven hebben aangenomen, zijn niet langer uit te leggen: waarom duurt het vijf jaar om een spoorbrug te repareren nadat er een vrachtschip tegenaan is gevaren? Waarom duurt de goedkeuring van een subsidieaanvraag voor een nieuwe school een jaar? En hoe kan het dat het meer dan een half jaar duurt voordat een nieuw product vanuit de fabriek in de supermarkt is terug te vinden? Dat kan toch anders?

One small step for man, one giant step for organizations

Natuurlijk kan het anders. En dat begint met het omarmen van onzekerheid. Dat betekent dat we de ‘We are watching you’-cultuur van controleren en beheersen moeten ombuigen naar een omgeving van loslaten en vertrouwen. In de basis een veel meer ontspannen levenshouding, maar voor veel bedrijven een enorme stap. Maar niet een onmogelijke: tijdens een heidag kun je de ambities en prioriteiten bepalen. Doe dat vooral multidisciplinair, met postits en in korte sprints: goed voor de teamspirit en zeker van een concrete opbrengst. Ga daarna écht scrummen en start met een van de prioritaire projecten. Geen uitgebreide plannen en planningen meer, maar ambities bepalen en starten met ontwikkelen, toetsen, testen en bijstellen. Pas dan ervaar je de meerwaarde van het Agile gedachtengoed en Scrum: sneller en beter resultaat, meer helderheid over de toegevoegde waarde, meer energie in het team en last but not least: blije klanten. Dikke kans dat de rest van de organisatie graag jullie voorbeeld volgt!

Nienke van de Hoef

Co-founder
Ik heb de overtuiging dat de publieke sector zoveel beter kan functioneren en zet me daar elke dag vol energie voor in. Complexe vraagstukken vragen om een eigenzinnige oplossingen. Mijn hart voor de publieke sector en ondernemersgeest gebruik ik voor duurzame en, waar nodig, radicale organisatieverbeteringen.