Overzicht

De rol van een agile coach

Agile. Steeds meer organisaties willen het zijn en starten daarom met de toepassing van Scrum of Lean. In theorie een goed begin. Maar de praktijk is anders; met een scrumproject ben je nog niet agile. Sterker nog; agile is niet iets wat je doet, maar wat je bent.
Date
4 juli 2017
Author
Gidion Peters

Agile zou in het DNA van een organisatie moeten zitten. En dat is best lastig om voor elkaar te krijgen; je krijgt niet alleen te maken met de organisatiestructuur maar ook met mensen. En iedereen weet: met verandering gaat ook weerstand gepaard. Om een goede verandering door te maken, zijn agile coaches nodig. Veranderaars die zowel op de harde als de zachte kant zitten. Als een organisatie toe wil groeien naar een agile organisatie, spelen agile coaches een sleutelrol. Het zijn diegenen die organisatorische veranderingen faciliteren en aanjagen. Dat vergt inzichten en skills op het gebied van verandermanagement op de harde en zachte kant. Een goede agile coach is dus zowel een technisch mentor (het introduceren van agile methodieken en scaling agile teams) als een verandercoach (aanjager van de verandering en mensen in beweging krijgen).

Agile is niet iets wat je doet, maar wat je bent

Dat het verder gaat dan tools mag duidelijk zijn. Een agile coach weet hoe je de mindset bij anderen kunt veranderen. Hoe versnelling en energie teams verder brengt en hoe je dat kunt aanwakkeren. Hoe je weerstand kunt ombuigen naar medewerking, zowel binnen als buiten de organisatie. En last but not least: iemand die continu scherp is of agile werken niet een middel maar een mindset is.

Een agile coach…

  • coacht teams in snel resultaten halen door eigenaarschap en kwetsbaarheid te creëren
  • is de vraagbaak en aanjager van wendbaar werken
  • coacht medewerkers in hun rol  als o.a. product owner, stakeholder, scrum master
  • helpt anderen goed te presteren door coaching in o.a. beslissingen nemen, prioriteren en feedback geven
  • kent de verschillende agile practices en tools en weet hoe en wanneer deze in te zetten
  • heeft kennis van verandermanagement, psychologie, organisatiecultuur en-ontwikkeling
  • coördineert de samenhang tussen de verschillende agile teams
  • begrijpt de verschillende vormen van wendbare organisaties


Een agile coach heeft een uitdagende rol en vormt de sleutel tot geslaagde organisatieveranderingen. Wil je zelf de rol van agile coach op je nemen binnen jouw organisatie? Bekijk dan onze Agile Coach Training of neem contact met ons op.

Gidion Peters
Co-founder