‘De quarantaine coach’ – Blog 2: Behoudt het teamgevoel.

Coronacrisis, de wereld op zijn kop. Juist in deze tijd willen we met jullie onze expertise delen op het gebied van online coaching. Agile werken is mensgericht werken. Klantwaarde is je bestaansrecht en dat kan alleen bereikt worden met gemotiveerde medewerkers. En laat het vasthouden van je motivatie best lastig zijn als je vanuit huis werkt en je collega’s en teams al weken niet hebt gezien. In dit blog deel ik graag met je wat wij bij Scrum Company en Organize Agile doen om de teamspirit hoog te houden. Deze tips en inspiratie is uiteraard toepasbaar op ieder team. Happy employees is happy customers, dus doe er je voordeel mee!
Date
10 april 2020
Author
Nienke van de Hoef
Categorieën
  • quarantaine coach
  • Stabiele teams

Waarom interactie zo belangrijk is

Het sociale aspect van werken lijkt op dit moment weinig aandacht te krijgen, maar het praatje bij de koffieautomaat, de gesprekken tijdens de lunch of de borrel op vrijdag maken de betrokkenheid bij het werk wel een stuk groter en leuker. Het is nu eenmaal lekker werken met mensen die je kent, die je vertrouwt en waarvan je weet wat je aan ze hebt. Rutte doet in elke toespraak de oproep om naar elkaar om te kijken en ik ben er heilig van overtuigd dat je dat juist nu ook naar je collega’s en teams moet blijven doen.

Vorm snel teams

Wellicht werken mensen al in teams, maar zijn ze door de huidige situatie een beetje versnipperd geraakt. Zorg er dan toch dat zo snel mogelijk (weer) teams vormt en wel om de volgende reden: nu je van videocall naar videocall hopt, verdwijnt het gevoel ergens wezenlijk onderdeel van uit te maken al snel. Door teamlid te zijn van een beperkte groep die bij voorkeur multidisciplinair is, ontstaat dat gevoel wel. Dit team is verantwoordelijk voor het werk dat gezamenlijk en individueel wordt gedaan. Het maakt je minder kwetsbaar bij uitval. En dat risico is in deze tijd nu eenmaal reëel. Bij voorkeur kan dit team zoveel mogelijk werk onafhankelijk van anderen verrichten. Geef ze dan ook autonomie en mandaat. Maar vooral: maak de teams en laat ze organisch verder ontwikkelen. Het belangrijkste is dat mensen zo snel mogelijk weer ergens bij horen.

Ok, ben je er klaar voor? De tips die hierna komen zijn ter inspiratie. Ga ze vooral niet opleggen aan je team maar ga samen het gesprek aan wat voor jullie waardevol is. 

Het sociale aspect is onmis(ken)baar

Bij Scrum Company en Organize Agile is teamspirit een van onze kernwaarden. Daar gaan we best ver in. Dus misschien vind jij dit lijstje een beetje overweldigend: wij functioneren er behoorlijk goed bij. Nogmaals, zie het als inspiratie.

  • Check-in: onze teams doen elke ochtend om 9.00 uur een check-in waarbij iedereen kort vertelt hoe het met hem of haar gaat. Juist omdat Corona best veel van ons mentaal en emotioneel vraagt, is het goed deze check regelmatig te doen. Overigens doen wij hem ook om 13.00 uur en combineren we deze check-ins met een stand-up. In die stand-up vertelt het teamlid wat hij heeft gedaan, gaat doen en waar hulp bij gewenst is. 
  • Retrospective: we hebben een kortcyclisch ritme van een week en aan het eind van de week kijken we terug hoe het ging en wat we komende week anders willen doen in de samenwerking. Alleen zo kunnen we samen leren en beter worden in het virtuele werken.
  • Energizers: Niks is zo energiezuigend dan urenlang te zitten achter een laptop. Doe samen wat leuke energizers zoals de ‘achtbaan challenge’ of ga samen joggen, springen en duiken met de super leuke https://tafeljog.nl/ website.Wil je echt samenwerking in je team oefenen, doe dan de ‘pen doorgeven challenge’. 
  • Plank challenge: natuurlijk willen we ook fit blijven. Niet alleen werken we staand met onze laptop op de strijkplank, ook trainen we 2 keer per dag onze buikspieren in de plank challenge. En ja, dat gaat in vol ornaat voor de camera.
  • Koffieautomaat: in onze agenda staat een doorlopende uitnodiging waar je in een videocall spontaan met je collega’s bij de virtuele koffieautomaat een praatje kunt maken, een absolute aanrader.
  • Virtuele borrel: de vrijdag sluiten we af met een borrel via Zoom. Met een drankje en een hapje in de hand hebben we al een rondleiding door elkaars woningen gehad en gepubquizt. Even samen stoom afblazen en met een lach het weekend in: daar worden we blij van!
  • Whatsapp groep/slack: doorlopend kunnen spoedvragen via de whatsapp. We zijn geen grote fan van e-mail dus we gebruiken de app Slack voor niet-dringende communicatie. 
  • Attenties: er zijn al wat bloemen en kaartjes over en weer gestuurd om elkaar een hart onder de riem te steken of waardering uit te spreken. Spontaan op eigen initiatief en zeer gewaardeerd door collega’s. Van klanten horen we dat er fruitmanden, paaseieren en handgeschreven kattenbelletjes de bezorgdiensten druk houden. Ook dat is een mooie vorm van zorg voor elkaar.

Tot slot

Bij Agile gaat het uiteindelijk om een sustainable pace. Hiermee bedoelen we een duurzaam ritme, de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Ga erover in gesprek met je team. Wat zijn de behoeften van eenieder? Wat kan er wel, maar ook wat lukt er op dit moment niet? Houd dit pragmatisch en blijf hier kortcyclisch op reflecteren.

Heb oog voor elkaar, praat eens over iets anders dan alleen werk en vooral: blijf gezond! 

Lees ook

Blog #1: Verklein de afstand door goede coaching met de juiste tools

Blog #3: Samen leren door retrospectives

Blog #4: Competenties in kaart brengen met de competentiematrix

Nienke van de Hoef

Co-founder
Ik heb de overtuiging dat de publieke sector zoveel beter kan functioneren en zet me daar elke dag vol energie voor in. Complexe vraagstukken vragen om een eigenzinnige oplossingen. Mijn hart voor de publieke sector en ondernemersgeest gebruik ik voor duurzame en, waar nodig, radicale organisatieverbeteringen.