‘De quarantiane coach’ – Blog 3: Samen leren door retrospectives

Samen leren! Hoe faciliteer je als coach op afstand online sessies waarin je met het team kan reflecteren op hoe het gaat? Wat kan je de komende periode beter, sneller en/of anders doen om nog effectiever en op een fijnere manier samen te werken? Dit vraagt verbinding, vertrouwen en het creëren van een veilige omgeving om dit gesprek te voeren. In dit blog geven we een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat je hier direct (verder) mee aan de slag kunt.
Date
14 april 2020
Authors
Carmen Guerra Jurado
Brenda Zwart
Categorieën
 • quarantaine coach

Waarom blijven leren zo belangrijk is

Leren is een continu proces. Dit merken we des te meer in deze Corona-tijd. Niet alles wat je vóór deze crisis deed is nu (wellicht) nog even waardevol. Je zult bepaalde zaken anders moeten oppakken en dit vergt voor veel mensen het aanleren van nieuwe vaardigheden. Dingen anders doen dan dat je gewend bent zal meestal niet in één keer goed gaan. Juist daarom is het extra belangrijk in periodes als deze, tijd te nemen voor reflectie. Om nieuw gedrag en daarmee vaardigheden aan te leren is een belangrijk vereiste; het bieden van tijd en ruimte voor evaluatie. Maar hoe doe je dit? Bijvoorbeeld door in een vast ritme van retrospectives te faciliteren voor het team. 

Creëer een veilige omgeving

Om (samen) te kunnen leren is het belangrijk dat je je veilig voelt in het team. Dit wordt vaak aangeduid als de ‘psychologische veiligheid’. Dit betekent dat je volledig jezelf kan zijn in het team. Dat je je gezien en gewaardeerd voelt om wie je bent. Je wordt geaccepteerd voor wie je bent en je hoeft je niet anders voor te doen. Het helpt natuurlijk wanneer je als team al voor langere tijd samenwerkt.

Uiteraard is het creëren van een veilige omgeving een continu proces en heeft dit tijd nodig. Als coach is het daarom belangrijk om te (blijven) werken aan / investeren in teambuilding. Dit kan je faciliteren door bijvoorbeeld samen leuke activiteiten te doen , door een sessie te faciliteren waarin men elkaar feedback geeft of door bijvoorbeeld je teamleden te stimuleren samen aan een taak te werken.

Wat is een retrospective?

Een van de ceremonies uit het Scrum raamwerk die je als coach kan helpen bij het reflecteren op de afgelopen periode is een retrospective. Dit is een bijeenkomst (vaak van een uur) waarbij alle teamleden aanwezig zijn. Het doel van deze bijeenkomst is om te leren van de afgelopen periode om zo de komende periode effectiever te kunnen werken. Daarnaast is het ook een mooi moment om te werken aan teambuilding. Het ligt aan de intensiteit van het samenwerken van het team hoe vaak je deze bijeenkomst doet. Gemiddeld doen teams dit één keer per twee weken. 

TIP: Om als coach een veilige omgeving te stimuleren helpt het om iedere retrospective te starten met ‘the prime directive’ van Norman Kerth uit zijn boek Project Retrospectives: A Handbook for Team Reviews

 

Regardless of what we discover, we understand and truly believe that everyone did the best job they could, given what they knew at the time, their skills and abilities, the resources available, and the situation at hand.

 

De Nederlandse vertaling is: Ongeacht wat we ontdekken, moeten we begrijpen en erop vertrouwen dat iedereen het uiterste heeft gedaan om zijn of haar werk te doen, binnen de grenzen van de kennis van het moment, zijn of haar vaardigheden en capaciteiten, de beschikbare middelen en de situatie zoals die was. 

Mocht je teamleden hebben die geen of weinig Engels of Nederlands spreken, neem dan een kijkje op deze website voor de juiste vertaling. Vaak komt de intentie beter over als men het in zijn / haar eigen taal leest.

Voorbeelden van retrospectives

Er zijn niet alleen heel veel tools met betrekking tot communicatie (Zoom, MS Teams, Skype, etc.), ook voor het faciliteren van retrospectives zijn er veel opties. Hieronder sommen wij enkele mogelijkheden voor je op en delen wij wat seizoensgebonden retrospectives;

 • Bij funretrospectives.com kun je je eigen online retrospective bord maken. Klik op ‘start retro now’ en bouw zo de oefeningen op welke jij wilt uitproberen tijdens jouw retrospective. Zo heb je een kant en klare retrospective welke je met jouw team kunt uitproberen.retrospectives
 • Seizoensgebonden retrospectives zijn altijd leuk, bekijk onze eigen gemaakte retrospectives eens: 
 1. Pasen retrospective
 2. Zomer retrospective 
 3. Herfst retrospective 
 4. Valentijn retrospective
 5. Superhelden retrospective
 6. Elvis retrospective
 7. Omgevings retrospective
 • Met Mural kun je zelf ook retrospectives maken. Hier zie je een voorbeeld van een ‘quarantaine retrospective’.

 

De volgende keer?

Door de wellicht veranderende vraag van de klant, zijn er wellicht ook andere vaardigheden/competenties nodig van medewerkers. Hoe zorg je dat je op de hoogte bent van elkaars talenten en dat deze optimaal ingezet worden? Wij geloven dat het gezamenlijk in kaart brengen hiervan als team de sleutel voor progressie is. In onze volgende blog delen we enkele tips over het inzichtelijk maken van deze talenten en wat je uiteindelijk met deze inzichten kan doen. 

Hulp nodig bij (agile) coaching of heb je een vraag?
Vraag een gesprek aan

Lees ook

Blog #1: Verklein de afstand door goede coaching met de juiste tools

Blog #2: Behoudt het teamgevoel

Blog #4: Competenties in kaart brengen met de competentiematrix

Carmen Guerra Jurado

Agile Coach
Ik geloof dat de Agile mindset organisaties in staat stelt om deze snel veranderende, onzekere, complexe en dubbelzinnige wereld te omarmen. Met een flinke dosis fun en creativiteit help ik je graag op zoek te gaan naar wat voor jouw organisatie werkt.

Brenda Zwart

Agile Coach