Uitdagingen en tips voor de startende agile coach

Wie net start als agile coach, loopt tegen de nodige uitdagingen aan. En laat het geen verrassing zijn: dat geldt voor ons allemaal, dus laten we vooral van elkaar leren. Ik vroeg agile coaches naar hun ervaringen als starter. In deze blogserie deel ik hun tips. Voor de eerste blog sprak ik met My Pham, lead agile coach bij de e-commerce afdeling van de Bijenkorf.
Date
26 september 2019
Author
Mikel Vink
Categorieën
  • Agile coaching

My leerde ongeveer vijf jaar geleden het agile gedachtengoed kennen. Dat was in een organisatie met een groot e-commerce component. Hier ontstond haar liefde voor de digitale sector en e-commerce in het bijzonder. Na een organisatieverandering kreeg zij de rol van scrum master, zonder dat precies helder was wat deze rol inhield. Maar ondanks de bijzondere manier hoe My in deze rol verzeilde, zag zij na de tweede sprint het licht. Deze manier van werken voelde enorm goed aan en leek ook uitstekend aan te sluiten bij mijn persoonlijke kijk op organiseren, teams en mensen.

Agile coach als verbindende factor

My groeide snel door naar lead scrum master en werd de verbindende factor van het agile gedachtengoed in haar organisatie. Vanaf dat moment hield My zich bezig met teamoverstijgende uitdagingen, zoals het afstemmen van de praktische werkzaamheden tussen de scrum masters en de organisatie blijven meenemen in de agile mindset. Ze beschrijft het als een hele leuke tijd, maar na een poos was de uitdaging eraf en ging My op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vond zij als agile coach bij een agency die al agile werkte.

Iedere organisatie heeft zijn eigen agile cultuur

Hier kwam ze in een bijzondere wereld waar vooral snelheid de boventoon voerde. Hoewel er niets mis is met snelheid, ging het in deze situatie ten koste van echte autonomie van teams. Dit was voor My één van haar belangrijkste inzichten. Iedere organisatie heeft een eigen cultuur rondom Agile. Ondanks alle goede moed van de wereld, is deze cultuur niet makkelijk te beïnvloeden. Zo merkte My dat er binnen deze organisatie bijvoorbeeld wel agile methodes werden toegepast, maar het gebruik van één scrumbord maakt een organisatie nog niet Agile. Het echte Agile zijn ontbrak in deze organisatie en dat paste niet bij de persoonlijke visie van My. My vertelt dat zij gelooft in Agile zíjn. Niet in alleen Agile doen.

Scrum zombies met een ander agile gedachtengoed

Agile coach My Pham over haar ervaring als agile coach geeft tips

Terwijl het besef indaalde dat deze organisatie niet haar match was, benaderde een andere organisatie haar. Dat kon geen toeval zijn en My nam deze nieuwe uitdaging met beide handen aan! Helaas bleek ook hier dat het echte agile gedachtengoed niet op de agenda stond. Ook hier waren er ‘scrum zombies’ en miste My haar visie op wat Agile is: creativiteit en eigenaarschap in teams, plus een sterke nadruk op effectiviteit voor de development teams. My kreeg ook hier de indruk dat het leadershipteam het agile gedachtengoed niet droeg, wat een voorwaarde is voor een echte agile organisatie. “We agreed to disagree,” vertelt ze.

“En ik ben vanaf dat moment op zoek gegaan naar een werkplek waar mijn agile waarden echt aansluiten bij die van de organisatie.”

De wil om Agile te werken zorgt voor veiligheid en vrijheid

Deze organisatie werd de Bijenkorf. Hier zit My uitstekend op haar plek. Als lead agile coach heeft zij een nieuw team van scrum masters gevormd. De organisatie zet mooie stappen naar nog meer wendbaarheid. Uiteraard zijn er ook binnen de Bijenkorf uitdagingen en is er nog veel te verbeteren, maar de basis is uitstekend, vindt My. De wil om echt Agile te werken is bij collega’s en het leadershipteam aanwezig en dat voelt goed. Het maakt het werken leuk, uitdagend en zorgt voor betrokkenheid, veiligheid en vrijheid. Dit zijn belangrijke waarden voor My.

Tip 1: zoek als agile coach de beste match

My adviseert startende agile coaches om vooral op zoek te gaan naar een werkplek die in lijn is met jouw eigen agile uitgangspunten. Ga voor een organisatie die snapt wat het inhoudt om Agile te werken. Ga er vervolgens niet blindelings vanuit dat je de cultuur en mindset van een organisatie snel kunt veranderen. Vraag goed door bij gesprekken met potentiële werkgevers en maak keuzes gebaseerd op de match in jullie denkwijze. En houd in gedachte: vooral jouw toekomstige directe leidinggevende speelt een belangrijke rol!

Tip 2: versterk als agile coach je talenten

Een andere tip van My voor agile coaches, aan de start van hun carrière, is om je talenten te versterken. Ben je goed in het coachen van teams, ga dan op zoek naar een plek waar je die coachvaardigheden kunt aanscherpen. Vind je het leuk om met de technische kant van verschillende methodieken bezig te zijn, ga je dan daar verder in specialiseren. Dit geeft veel meer energie en voldoening dan tijd en moeite steken in competenties die je van nature minder liggen.

Benieuwd naar My’s carrière? Check even haar LinkedIn profiel.

Scrum Company begeleidt startende agile coaches graag in hun carrière. Heb je een vraag of coaching nodig? Neem vooral contact op of bekijk de Agile Coach opleiding. Een uitgebreid 12-daags programma die jou als startend agile coach een stevige verdieping kan bieden.

Bekijk Agile Coach opleiding

My, ik wil je enorm bedanken voor dit leuke gesprek, jouw openheid, interessante inzichten, en ik ben benieuwd hoe jouw reis verder zal verlopen!

Mikel Vink