Scrum Company – ‘Beste Opleider van Nederland 2020’

29 januari 2021 is Scrum Company genomineerd voor Beste Opleider van Nederland 2020 in de categorie Kwaliteit & Projectmanagement. Met een derde plaats zijn wij met z’n allen heel erg trots en blij om te zien wat onze deelnemers uit de agile trainingen halen. We willen al onze deelnemers enorm bedanken voor de positieve ervaringen die ze hebben gedeeld!

Springest.nl is de grootste vergelijkingssite voor opleidingen in Nederland. Ieder jaar roept Springest de best opleider van het jaar uit in een aantal categorieën. Dit doen ze op basis van het aantal reviews die deelnemers dat jaar hebben geschreven en het gemiddelde cijfer wat gegeven wordt.

De mooiste ervaring volgens Springest:

“Zeer tevreden over deze training, prettige sfeer, inhoudelijk zeer waardevol, verbinding naar de praktijk, pragmatisch (inclusief bijpassende materialen) zodat ik er ook meteen mee aan de slag kan. Trainers hebben beiden zeer goed ingespeeld op de wensen van de groep en het programma op maat gemaakt, waardoor zij het verschil hebben kunnen maken. “

 

Over Scrum Company

Scrum Company helpt je om agile succesvol toe te passen in een non-IT omgeving. De opleidingen zijn praktijkgericht, op maat en interactief. Om het aanbod continu te blijven verbeteren, werkt Scrum Company samen met het International Consortium for Agile. We bieden daarnaast een leerroute die we afstemmen op jouw leervraag en -behoeften. Onze trainers zijn zelf adviseurs en coaches en weten de lessen met de praktijk te verbinden. Doordat we met kleine groepen werken, is er veel ruimte voor vragen uit jouw praktijk en waarborgen we de kwaliteit van de trainingen.

Er zijn vier dingen die voortdurend veranderen,  waar wij al onze aandacht voor hebben:

1. De inhoud: de wereld van Agile verandert continue. Er komen nieuwe modellen en ideeën op, waar we onze deelnemers in mee willen nemen. Er ontstaan nieuwe vakgebieden, zoals Agile HR. Het vraagt van ons dat we altijd nieuwsgierig blijven.

2. De deelnemers: zij komen op onze trainingen af op een bepaald punt in hun persoonlijke ontwikkeling en carrière. Zodra ze onze trainingsdagen hebben afgerond, willen ze toepassen wat ze hebben geleerd en zichzelf en hun organisatie verder helpen. De training is slechts een onderdeel van hun reis. We houden voortdurend in de gaten hoe die reis van de deelnemer eruit ziet en hoe we de deelnemer ook na een training verder kunnen helpen. In die zin is een training vaak het startpunt van een langdurige relatie die we aangaan.

3. Het format: onze trainingen hebben verschillende formats en die staan niet stil. Er zijn trainingen waarbij we bijvoorbeeld volledig zonder powerpoints werken en deelnemers huiswerk meekrijgen om de learnings gelijk toe te passen in de praktijk. Vooral learning by doing!

4. Verbinding met praktijk: als Scrum Company trainers zijn we actief bij klanten, als coaches of adviseurs. We komen tijdens onze opdrachten nieuwe uitdagingen tegen bij het toepassen van Agile buiten de softwareontwikkeling. Die willen we zoveel mogelijk verwerken in de trainingen die we geven. Het zijn namelijk de voorbeelden die inspireren. Geen voorbeeld is beter, dan wanneer je er zelf bij betrokken bent geweest.

Als opleiders leren wij deelnemers om wendbaar en flexibel te werken. Daarmee zijn wij dus als eerste aan zet. Organisaties en actuele vraagstukken veranderen continue. Wij zijn erbij om die verandering te benutten.

Gelukkig maar, zou trainen anders niet een saaie bedoeling zijn?

 

Agile HR: een wereld gaat voor je open. Praktisch, toepasbaar, best practices, handvaten, inzichten, methodes, materiaal, moderne visie op HR en organisatie ontwikkeling. Heel aansprekend en interactief gebracht door de trainers. Een aanrader voor HR vakgenoten!

Ga naar winactie

 

De State of Agile HR is gebaseerd op de State of Agile, een algemeen rapport over agile adoptie dat velen kennen en nu al zo’n 14 jaar bestaat. Wij vonden het een mooi moment nu ook eens de thermometer in de status van HR op het gebied van Agile te steken, vandaar de State of Agile HR. Voor het onderzoek hebben we een enquête uitgezet onder HR leiders en professionals wereldwijd. Zij zijn ieder op hun eigen manier bezig met Agile HR, of van plan hier op korte termijn mee te starten.

Download The state of agile hr

De agile mindset: wat vraagt dat van HR?

De HR-afdelingen die we inmiddels kennen, inclusief de meer dan 200 HR-professionals die deelnamen aan het State of Agile HR onderzoek, geven in in grote getalen aan dat het niet alleen agile werken, maar vooral het agile denken is waar organisaties baat bij hebben. Het maakt dat wendbaarheid niet tot een trucje verwordt, maar bepalend is voor de manier waarop mensen naar hun eigen ontwikkeling en die van de organisatie kijken. Maar waar komt die ‘mindset’ vandaan en welke rol kan HR daarin spelen? Een mindset is in de regel gebaseerd op een aantal fundamentele overtuigingen: je zou het een ‘geloof’ kunnen noemen. Bijvoorbeeld het geloof dat teams zelfstandig in staat zijn om waardevolle resultaten te bereiken. Of dat mensen zich altijd door kunnen ontwikkelen. Zo’n geloof verander je niet zomaar: soms is daar een crisis voor nodig. Maar een mindset kan ook veranderen door iets nieuws te proberen of door iets op een andere manier aan te pakken. Dat heeft onverwachts effect en maakt dat je anders naar de wereld gaat kijken. Hier ligt ook meteen een kans voor HR: om niet alleen te zenden over waarden en ontwikkelprincipes, maar om collega’s praktisch te laten ervaren wat (persoonlijke) wendbaarheid betekent. Zoals we ook door het onderzoek hebben ontdekt, eist HR veelal die positie nog niet op. Een kans dus!

Financieel Dagblad Agile HRFinancieel Dagblad – Human Resources

Het einde van het functiehuis?

Financieel Dagblad Agile HR

In een wat controversiële stelling, stelt Minke Buizer dat het functiehuis zijn langste tijd heeft gehad. Als alomvattend systeem dat salarissen, ontwikkeling, rangen en standen en functie-inhoud binnen een organisatie moet 

aangeven, werkt het eerder beperkend dan bevrijdend. Het is gericht op het standaardiseren van werk en de schijn van rechtvaardige beloning op basis van functie-inhoud. Dit terwijl de werkelijkheid veel minder mooi gestructureerd aan het worden is. Rollen ontstaan en verdwijnen in rap tempo, collega’s zijn sneller in staat om nieuwe werkzaamheden en vaardigheden aan te leren en van 15-jarige carrièrepaden worden nieuwe toetreders al moe voor ze eraan begonnen zijn. Het heeft gelukkig geleid tot een versimpeling van veel functiehuizen. Maar daarmee zijn we er nog niet. De nieuwe eenheid in wendbare organisaties die aangeeft waar iemand zich op richt, is de rol, niet de functie. Die rol kan part-time zijn, kan snel veranderen en kan door teams worden gedefinieerd en waar nodig herontworpen. Ze kunnen ook input zijn voor beloning. Zo bewegen we van functiegebouw naar ‘functierotonde:’ een plek waar iedereen in rollen kan invoegen en uitvoegen, naar gelang de situatie. Zo’n flexibele aanpak, vraagt op zijn beurt ook weer discipline: het in kaart brengen, feedback geven op, transparant maken en doorontwikkelen van rollen. Precies iets waar HR een rol in kan vervullen. Niet eens per paar jaar als input voor een nieuw functiehuis, maar in een voortdurende dialoog waarin de behoefte van multidisciplinaire teams centraal staat.

Agile HR: zowel denken als doen

Zoals in de artikelen in het Financieel Dagblad naar voren komt, gaat wendbaarheid in HR voor een gedeelte over het veranderen van denken, maar net zo goed over het anders doen. Bijvoorbeeld door te experimenteren met HR-instrumenten zoals feedback, beoordeling, leren & ontwikkelen en het functiehuis. En uiteraard leiderschapsontwikkeling: want zonder leiders die hun weg weten in een wendbare organisatie, staat er altijd een rem op het wendbaar worden.

Zelf aan de slag?

Voor diegenen die geen genoeg kunnen krijgen van wendbaarheid en HR, hebben we de volgende mogelijkheden:

De training ‘Leiderschap in wendbare organisaties’ richt zich op leiders en managers die op pragmatische wijze willen blijven aansluiten bij organisaties die steeds onvoorspelbaarder en flexibeler worden. Dat vraagt in veel gevallen naast het leren van nieuwe patronen, ook het ontleren van bestaande overtuigingen en gedrag. Meer over de visie van Scrum Company op leiderschap in wendbare organisaties vind je terug bij de beschrijving van de ICP-ALP training, die van start gaat in oktober 2019.

Agile leiderschap – volgens de experts

Rond het thema leiderschap zijn inmiddels de nodige clichés en is behoorlijk wat managementtaal in omloop. Toch zijn er een aantal grote trends en ontwikkelingen waar leiders van nu niet meer omheen kunnen. Met name het omgaan met onzekerheid, de verplatting van organisaties en het toenemende belang van het ontwikkelen en koesteren van mensen en hun talenten. Dat alles ligt dicht tegen het gedachtegoed van wendbaar / agile organiseren aan. De volgende quotes van onze ‘collega’s’ in Elsevier vielen ons daarbij op:

  • Over het uitblijven van de managerloze organisatie: “Je hebt nog altijd een manager nodig. Een paar jaar geleden hadden we gezegd van niet, maar heel veel organisaties komen daar nu op terug.” – Marijke Lingsma (Coachboulevard)
  • Over het regelmatig reflecteren of je nog op de goede plek zit: “Loopbaanontwikkeling is er voor iedereen en managers moeten minder bang zijn om te concluderen dat hun werknemers – en misschien zijzelf ook wel – niet meer op de juiste plek zitten. Werk mag wel wat meer bewegen, al lijkt dat soms eng.” – Judith Semeijn (Open Universiteit)
  • Over tweepersoons leiderschapsteams: “Veel bedrijven hebben tegenwoordig dan ook niet één, maar twee leiders. Die twee leiders zijn elkaars tegenpolen: de ene is gericht op het verbeteren van de huidige exploitatie, upgraden en technologie inzetten, de andere veel meer op ondernemerschap, intuïtie en de menselijke maat.” – Bob de Wit (Nyenrode Business Universiteit) 
  • Over het ouderwetse onderscheid tussen managers en leiders: “Niemand wil een leider die niet kan managen. En je wilt ook geen manager die niet kan leiden.” – Steven de Waal (Public SPACE)
  • Over het belang van leiders bij zelfsturing: “Mensen zijn op zich zelfsturend, maar door de omstandigheden die een leidinggevende creëert, is de kans dat die zelfsturing goed gaat veel groter.” – Ron Meyer (TIAS Business School)

Managen en leiden zijn dus nog lang niet passé. Paradoxaal genoeg maakt de toegenomen autonomie van professionals en teams, het nog belangrijker om te bouwen aan heldere kaders, richting en de voortdurende ontwikkeling van mensen. Dat brengt op zijn beurt de nodige dilemma’s met zich mee: kaders zonder te beknotten, richting zonder starheid en ontwikkeling zonder uitgebreide opleidingsplannen.

Aan de slag met leiderschap in wendbare organisaties

Om het niet bij mooie woorden te houden, gaan we in oktober aan de slag met een nieuwe lichting leiders en managers, die wendbaar denken en werken in hun context willen plaatsen. En willen weten wat dit betekent voor hen als personen, voor hun teams en de organisatie. Waarom dit traject relevant voor je kan zijn:

  • We kijken op no-nonsense wijze naar leiderschap in wendbare organisaties. Dat betekent niet uitgebreide beschouwingen over de betekenis van leiderschap, maar juist het verbeteren van het leiderschap dat er nu al is
  • Tussen de drie trainingsdagen door, is telkens een maand de tijd voor reflectie en het toepassen in de eigen praktijk
  • De trainers hebben zelf ervaring als manager en in leiderschapsteams en kennen de weerbarstigheid van het dagelijks werk
  • Dit is de eerste ICP-ALP gecertificeerde opleiding in Nederland

Laat ons weten hoe je tegen leiderschap in wendbare organisaties aankijkt, door Gidion of Minke direct te benaderen, of lees hier meer over de training. En wees welkom op 6 augustus 2019 bij onze Meetup over Agile Leiderschap.

 

Lees de volledige special ‘Leiderschap en de wendbare organisatie’

 

”Het zou mij niet verbazen als er op de arbeidsmarkt van de toekomst veel meer gewerkt wordt vanuit het agile gedachtegoed. Steeds vaker zie ik dat mensen – klanten én medewerkers – centraal komen te staan, het werken in korte perioden, het opleveren van werkbare producten en inspelen op verandering de boventoon gaat voeren. Helaas is dit op het moment nog niet de norm, en zijn er nog steeds veel organisaties waarin werk verzandt in lange discussies, vertraagde planningen en teleurstellende eindresultaten.

 

 

Vanuit een zoektocht naar meer energie en plezier op de werkvloer, heb ik agile leren kennen. Ik heb ervaren dat agile organiseren een manier is om je werk te organiseren zodat plezier, teamwerk, resultaat en persoonlijke leiderschap goed tot hun recht komen. Met expertise, humor en een kritische blik adviseer, coach, ondersteun en train ik organisaties in het wendbaar organiseren. Zodat we in de toekomst op wendbare wijze met plezier en snelheid, resultaat bereiken.
In de toekomst bestaat HR niet meer; tenminste, de taken die nu bij HR liggen komen bij de teams in de business zelf te liggen. Dit soort teams richten zelf hun werving- en selectieproces in en bedenken een eigen manier van beoordelen. HR – dan bekend als People & Culture, focust zich nog op drie thema’s.

Ten eerste is dat employer branding – het bewust neerzetten van een knetter sterk werkgeversmerk en het inzetten van elke medewerker als ambassadeur van jouw organisatie. Het tweede thema is dat van de employee experience, met nadruk op experience. HR van toekomst houdt zich bezig met méér dan een proces of een tool – het weet te verbazen, te verassen en te ondersteunen. De dragers en uitdagers van de organisatiecultuur, het ondersteunen van medewerkers door middel van verrassende employee experiences – dat is onderdeel van het werk van de toekomstige HR professional.
Het derde focuspunt is de randvoorwaardelijke: constant inspelen op verandering. De HR professional van de toekomst heeft een strategische rol, haalt trends van buiten naar binnen, is scherp op wat de HR data vertelt en vertaalt beide in korte cycli naar de eigen organisatie. Er ligt een mooie én uitdagende toekomst voor ons. Ik kan niet wachten.”- Aldus Willemijn.

XpertHR

Bekijk het ExpertHR college met Willemijn over Agile HR

👉 Stem hier op Willemijn!
Het boek Agile HR nog niet gelezen? Bestel het hier
Zelf aan de slag met Agile HR? Bekijk onze Agile HR training

Blogs van Willemijn:

Op donderdag 7 juni was ik te gast bij het HR Journaal en sprak ik met Maarten van Gelderen over Agile HR. Als bedankje kreeg ik een reeks boekjes die hij heeft geschreven: HR Essentials en werd ik geïnspireerd door het eerste boekje over arbeidsvoorwaarden. Het vernieuwen van arbeidsvoorwaarden staat bij veel HR teams op de agenda. Niet zo gek, want arbeidsvoorwaarden gaan over goed werkgeverschap, employer branding en een gezonde bedrijfsvoering…
Lees verder op Xperthractueel.nl

In organisaties waar agile wordt gewerkt, verschuiven meer HR verantwoordelijkheden naar de zelforganiserende teams in de business. Teams nemen bijvoorbeeld grotendeels de taken rondom instroom-doorstroom-uitstroom over. Tel daarbij de toenemende digitalisering van HR processen bij op, en voilà: de HR professional heeft tijd heeft om nieuwe rollen op te pakken. Dat is maar goed ook, want agile organisaties hebben een nieuw soort HR professional nodig.

Functies of rollen?

In de blog ‘Agile HR, waarom zou je?’, leg ik uit waarom de veranderende wereld om organisaties heen, een belangrijke rol speelt voor wendbare organisaties…
Lees verder op https://www.xperthractueel.nl/hr-ontwikkeling/welke-rol-heeft-hr-in-agile-organisaties/

In het eerste artikel belicht Willy wat agile werken precies inhoudt en wat deze werkvorm betekent voor HR-professionals. De zeven agile principes worden toegelicht: waarde leveren voor de klant staat centraal, multidisciplinaire teams zijn de kern, het impliciete wordt expliciet gemaakt, continu leren en experimenteren, verwacht het onverwachte, toegang tot zoveel mogelijk informatie en het delen hiervan en rigoureus kiezen en bijsturen. Daarnaast benoemt Willy dat het belangrijk dat voorbeeldgedrag van belang is in agile werken. Maar hoe begin je dan eigenlijk met deze manier van werken?

De kunst bij Agile HR is: begin. Experimenteer, vraag om feedback, en stuur regelmatig bij. En leer gaandeweg wat er wel en niet werkt. – Willy Zelen


In het tweede artikel lees je hoe je invulling geeft aan de rol als HR professional in agile werken.

Agile werken vergt namelijk een andere manier van werken en van leidinggeven. Als HR-professional heeft
u hier een belangrijke rol te vervullen.

Lees het tweede artikel ‘Weg met die dikke beleidsstukken!’
Meer weten over Agile HR? Lees ons boek of bekijk de Agile HR pagina.

In dit boek ‘Agile HR’ laten collega’s en auteurs Willemijn Boskma, Minke Buizer, Nienke van de Hoef, Gidion Peters en Willy Zelen zien hoe Agile HR onderdeel is van de wendbare organisatie, waarbij ze putten uit eigen ervaringen en die van anderen. Er staan onder andere cases in van Heembouw, Bol.com, Transavia en Eneco.

Benieuwd naar het boek en de lancering? Check onze pagina: Agile HR Boek.

Gidion: “Als opleiders leren wij deelnemers om wendbaar en flexibel te werken. Daarmee zijn wij dus als eerste aan zet. Deelnemers, organisaties en actuele vraagstukken veranderen continue. Wij zijn erbij om die verandering te benutten.”
In het artikel noemt Gidion vier dingen die voortdurend veranderen, en waar wij al onze aandacht voor nodig hebben. Weten welke dat zijn? Lees de tips van Gidion hier.